Opinie

Hoog tijd om besnijdenis van minderjarige jongens te verbieden

Een jongetje wordt besneden in een artsenpraktijk in Amsterdam. Beeld anp
Een jongetje wordt besneden in een artsenpraktijk in Amsterdam.Beeld anp

TOM LEIJTE & MATTHIJS VAN DE BURGWAL   Godsdienstvrijheid prima, maar waarom mogen jongens niet zelf beslissen over hun voorhuid, betogen Tom Leijte en Matthijs van de Burgwal.

Tom Leijte & Matthijs van de Burgwal

Nederland kent godsdienstvrijheid. Nederlanders zijn vrij om te bidden, zichzelf te hullen in een hoofddoek of een synagoge te bezoeken. Deze godsdienstvrijheid is echter niet onbeperkt.

Zo is religie in Nederland geen argument om mensen levenslang te tekenen. Sinds 1993 is het besnijden van vrouwen dus verboden. Vrouwenbesnijdenis geldt hier - terecht - als zware mishandeling met voorbedachten rade.

Vreemd genoeg denkt de Nederlandse wetgever volstrekt anders over de besnijdenis van jaarlijks tienduizend minderjarige jongens, bij wie (een deel van) de voorhuid verwijderd wordt. Naast een relatief klein aantal besnijdenissen om medische redenen, wordt het overgrote deel van de jongensbesnijdenissen uit religieuze overwegingen uitgevoerd.

Ook het besnijden van jonge jongens heeft niets met godsdienstvrijheid te maken. Niets is namelijk strijdiger met de vrijheid van godsdienst dan het bewerken van jonge kinderen uit religieuze overwegingen.

Medische reden
Ruim voor een jongen de kans krijgt om zelf te beslissen of hij zich aangetrokken voelt tot bijvoorbeeld het jodendom, het christendom of het atheïsme, wordt er een deel van zijn voorhuid verwijderd dat nooit meer terug te plaatsen is. Niet op basis van zijn eigen overtuigingen, maar op basis van het geloof van zijn ouders. De keuze voor een religie wordt zo voor jaarlijks tienduizend jongens gemaakt.

Afgezien van kinderen die met een te nauwe voorhuid ter wereld komen, bestaat er vrijwel geen medische noodzaak voor het besnijden van jonge jongens. Daar komt bij dat het verwijderen van voorhuid vaak tot complicaties leidt. Eén op de vijf besneden jongens krijgt in de loop van zijn leven bijvoorbeeld last van een te nauw plasgaatje.

Het is dan ook weinig verbazend dat in 2009 een overgrote meerderheid van Nederlandse kinderurologen zich uitsprak tegen de besnijdenis van minderjarige jongens zonder dat daar een medische reden voor is. De Utrechtse kinderuroloog Tom de Jong beschreef besnijdenis zelfs als het brandmerk van een cultuur, "terwijl je helemaal niet zeker weet of een kind die cultuur later wil volgen", aldus de Jong.

Het is van groot belang dat mensen het recht hebben zelf te bepalen wat er met hun lichaam gebeurt. Niet het geloof van ouders en opvoeders, maar de overtuiging van een jongen zelf moet bepalend zijn voor het besluit tot verwijdering van zijn voorhuid.

Zelf beslissen
Volgens de Nederlandse wet mogen mensen vanaf hun twaalfde jaar meebeslissen over veranderingen aan het eigen lichaam. Het is dan ook van groot belang om jongensbesnijdenis vóór deze leeftijd te verbieden. De overtuigingen van het kind moeten centraal komen te staan, niet die van de ouders.

Een veel gehoord argument tegen een verbod op de besnijdenis van minderjarige kinderen is het risico dat besnijdenis voortaan ondergronds of in het buitenland plaats zal vinden. Maar controle, eventueel steeksproefsgewijs, op besnijdenis door de GGD kan dat ondervangen.

Nu al wordt daar, bij de reguliere consultatiebezoeken, de groei van de genitaliën in de gaten gehouden. Als blijkt dat een jongen alsnog illegaal of in het buitenland besneden is, kunnen de ouders vervolgd worden.

Niet noodzakelijke medische ingrepen bij minderjarige personen die daar zelf geen zeggenschap over hebben, horen namelijk niet thuis in een vrij land waar mensen zelf het recht hebben om over hun lichaam te beslissen. Religie hoort geen erfelijke lichamelijke aandoening te zijn, maar een eigen keuze.

Hoog tijd om, in navolging van de besnijdenis van meisjes, nu ook de besnijdenis van minderjarige jongens te verbieden. Het is aan de ruime seculiere meerderheid in ons parlement om deze handschoen op te pakken.

TomLeijte (landelijk vicevoorzitter JOVD) en Matthijs van de Burgwal (hoofdbestuurslid JOVD)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden