Hoog tijd dat de foodie zich engageert

Bezoekers van foodiefestival De Rollende Keukens in Amsterdam Beeld ANP

DE WEEK IN VOEDSEL - Het is afgelopen met de 'hipster'. Waren hipsters ooit aan vrijheid gehechte connaisseurs, toen hun stijl in de mode raakte bleef er van de eens alternatieve subcultuur weinig over. De hipster werd mainstream en de term werd zelfs een scheldwoord.

Volgens New York Times-columnist Mark Bittman is ook de foodie - de naam zegt het al, iemand die zich erop laat voorstaan erg met eten bezig te zijn - gedevalueerd tot fanatieke koker die op vrijdagavond in de rij staat voor dat pasgeopende hippe restaurant en op zaterdag boodschappen doet op de boerenmarkt. Foodies, vindt Bittman, zouden naast gourmands op zijn minst een béétje voedselactivisten moeten zijn, die zich afvragen wat voor impact hun eet- en koopgedrag op de wereld heeft.

"Zolang foodies blijven kopen van wat het huidige voedselsysteem produceert, doen ze mee aan het uitbuiten van dieren, mensen en de aarde." Meer bewustwording dus, please, smeekt Bittman.

Anders dan voedselactivisten zoals hij misschien hadden gehoopt, doet het in de mode zijn van eten nog niets voor de verandering die nodig is in het voedselsysteem. Geweldig dat een evenement als de Rollende Keukens in Amsterdam tienduizenden mensen trekt voor vijf dagen kwalitatief hoogstaand eten, maar of dit iets bijdraagt aan bewustzijn over het voedselsysteem, dat is de vraag.

Frisdrankverbod
Een andere Amerikaanse 'voedselactivist', voormalig burgemeester Michael Bloomberg, zag deze week zijn gedroomde verbod op de extra grote frisdrankbekers bij het hoogste rechtscollege van de staat New York stranden. De stad is niet bevoegd om zomaar te beslissen over het formaat beker waaruit de New Yorker zijn cola drinkt.

Wij vragen ons af of zo'n verbod niet een druppel op de gloeiende plaat is. Want zolang je grote porties junkfood op elke straathoek aanbiedt, verandert een drinkbeker weinig aan het eetgedrag. Bovendien geloven mensen ook dat als je die beker helemaal vult met cola light, dat gezond is en je niet dik wordt.

De frisdrankfabrikanten zullen in elk geval opgelucht ademhalen. Ook blij zijn ze met hun stijgende omzetten door grote sportevenementen zoals het WK. In Engeland bracht de actiegroep 'Action on Sugar' deze week een stappenplan naar buiten om obesitas bij kinderen een halt toe te roepen. Een van de maatregelen is het invoeren van een suikertax. Maar ook pleit de actiegroep voor een verbod voor junkfoodfabrikanten op het sponsoren van sportevenementen.

Voetbal
Dit gebeurt, zoals we nu elke avond kunnen zien, op grote schaal. McDonalds, Coca-Cola en Budweiser zijn hoofdsponsors van het WK voetbal. Terwijl toch echt iedereen weet dat frisdrank en gefrituurd fabrieksvoedsel, een grote duit in het zakje doen waar het gaat om obesitas. "Het gaat het ze gewoon helemaal niet om het promoten van een gezonde leefstijl. Het is een mooi PR-gebaar, maar het uiteindelijke doel is meer frisdrank te verkopen", aldus Susan Swithers, hoogleraar Health and Sciences aan Purdue University. Het zou een mooi statement van FIFA zijn, maar geld wint het in de meeste gevallen van rede.

De strijd tegen zout, suiker en vet is dus nog lang niet gestreden. En toegegeven, er gaat weinig boven voetbal kijken met een biertje en een zak chips. Als je dat dan maar compenseert met heel veel groente, lange stukken fietsen en een rondje park. Als goed voornemen. Na de finale, dan.

De Youth Food Movement geeft wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Deze week Felicia Alberding (@alberding) en Joris Lohman (@JorisLohman). De Youth Food Movement is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Beeld Thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden