Hoog spel

Zonder dat we dat echt te weten komen, verandert er binnen de internationale wielerwereld toch het een en ander. Het bestaan van de CCP (Conseil du Cyclisme Professionel) gaat eigenlijk aan ons voorbij, maar dit lichaam zorgt er wel voor dat er in de stallen van de UCI gedacht wordt aan een heus pensioen voor profrenners.

De afgestapte coureur hoeft dus in de toekomst niet direct assistent-ploegleider van een kleine amateurploeg te worden om 'af te kicken', maar kan een ander vak leren, terwijl een pensioen aanwezig is om als tijdelijke buffer te dienen.

In de internationale profwielrennerij gaat tegenwoordig ongeveer driehonderd miljoen gulden om, een niet onaanzienlijk bedrag. Hein Verbruggen (het Nederlandse fietsopperhoofd) wil in de nabije toekomst meer geld gaan genereren en dat terugstoppen in de sport zelf. Waar in de voetbalwereld het (te) vele geld op het ogenblik terugstroomt naar de topvoetballers zelf, willen Verbruggen en de zijnen die piramide op de kop zetten en aan de basis gaan werken.

Welke gedachte daaraan ten grondslag ligt weet ik niet, maar het zou kunnen dat de huidige verhoudingen binnen het profwielrennen (toprenners zijn boven de dertig en zij beslissen en winnen koersen) op den duur oninteressant zijn voor de sportende jeugd om überhaupt met de sport te beginnen. Waarom zou je een decennium moeten wachten alvorens je mag gaan winnen?

In een gesprek dat ik onlangs met het Nederlandse talent Bobby Traksel had, hield ik hem voor dat hij als negentienjarige nog wel enige jaren in de garage moest alvorens hij grote wedstrijden kon gaan rijden en winnen. Met enige spijt zei de jonge, talentvolle renner: ,,Ja, dat weet ik''.

Vanaf 1 januari 2002 zullen de profploegen opgedeeld worden in divisies. De top, zeg de eredivisie, zal uit tien ploegen bestaan en in de groep daaronder komt plaats voor dertig teams. Hoewel het bestaan aan de top aardig lijkt, is dat schijn. Verbruggen speelt behoorlijk hoog spel door de rechten en plichten van de topteams flink op te schroeven. Topteams dienen in alle wereldbekerwedstrijden op te stappen, iets dat nu niet gedaan wordt.

Daarnaast dienen topploegen in zeker twee van de drie grote ronden (Giro, Tour, Vuelta) op te stappen en weten die ronden dat ze maximaal 23 wedstrijddagen krijgen en dat er vrij stringente beperkingen aangebracht worden aan lengte van etappes en moeilijkheidsgraad.

Of de topteams en zeker de toprenners met die laatste maatregel tevreden zullen zijn, betwijfel ik. De meeste toppers rijden tegenwoordig een sterk geminiseerd, door specialisten uitgedokterd schema. Dat bijvoorbeeld Lance Armstrong vandaag in Limburg opstapt bij de Amstel Gold Race is voor de organisatoren iets om de handen bij dicht te knijpen.

Andere toppers als Jan Ullrich trekken zich helemaal niets aan van het aardse fietsen en richten zich louter op de Tour de France en een min of meer toevallig langskomende wereld- of olympische titel en vinden het verder wel goed.

Verbruggen heeft de noodkreet van de organisaties gehoord en probeert de topteams nu op hun 'adel verplicht' te wijzen.

Wielrennen -een oude, altijd conservatieve en erg gesloten sport- moet transparant worden, vindt Verbruggen, en hij krijgt medestanders. Oud-renner Fransesco Moser, bijvoorbeeld, werkt hard aan veranderingen, maar of hij het vastgeroeste wereldje loskrijgt is maar de vraag.

Het Conseil mag zich over van alles binnen de wielrennerij buigen, maar over doping heeft het niets te zeggen, laat staan dat het zelfs maar de vinger mag opsteken.

Doping en wielrennen? Dat is er toch niet meer, hoorde ik verleden week beweren. Nu de epozondaars zo'n beetje weg zijn, is het een andere sport geworden. Ik voel voor die redenatie, maar het blijft een wat vaag axioma. Niemand kan of wil dat bewijzen of zelfs maar bewezen zien. Over een aanstaand pensioen praten is, ondanks dat niemand weet waar dat geld dan ook vandaan moet komen, makkelijker dan zelfs het begrip 'doping' maar in de mond te nemen.

Ondanks alles, ondanks al het liegen en draaien dat ik in jaren heb meegemaakt, blijf ik met plezier naar een goede koers kijken. En dat er modernisering doorgedreven wordt is fel toe te juichen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden