Hoog spel tussen Trump en Pelosi, met twee biljoen en impeachment als inzet

In het pokerspel tussen Donald Trump en de Democraten in het Congres heeft de Amerikaanse president woensdag de inzet flink verhoogd. Twee biljoen dollar staan er op het spel, te besteden aan infrastructuur. Maar een woedende Trump kondigde aan dat dat hij daar niets meer over wil horen zo lang er onderzoeken naar hem lopen.

Het was het dramatische begin van een dag waarop hij ook nog eens slecht nieuws kreeg over een van die onderzoeken: een rechter in New York vindt dat twee banken informatie over zijn rekeningen aan het Congres mogen geven.

Trump had woensdag een afspraak met de Democratische leiders in het Congres: Nancy Pelosi, de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, de leider van de Democratische minderheid in de Senaat. Het zou een vervolg zijn op een ontmoeting drie weken geleden. Destijds zei Trump, tot verbazing van de Democraten en tot ontzetting van veel Republikeinen, dat hij een akkoord wil over twee biljoen dollar voor herstel en nieuwbouw van bruggen, wegen en vliegvelden.

De bijeenkomst duurde echter maar een minuut of drie. Trump kwam binnen, schudde geen handen, bleef staan en ventileerde zijn woede over een uitspraak van Pelosi eerder die ochtend, tegenover haar fractie.

“De president is dingen in de doofpot aan het stoppen”, had Pelosi gezegd. Ze verwees daarmee naar van de weigering van het Witte Huis mee te werken aan de elf onderzoeken die verschillende commissies van het Huis van Afgevaardigden naar hem doen.

Volgens medewerkers van de president was hij daar woedend over en besloot hij de vergadering alleen te gebruiken om Pelosi en Schumer een uitbrander te geven. Direct daarna gaf hij een persconferentie in de tuin van het Witte Huis, waarin hij vertelde wat hij tegen de Democraten gezegd had: “Zorg dat het afgelopen is met die nep-onderzoeken, en dan praten we verder.”

Volgens Schumer “zou je mond zijn opengevallen als je had gezien wat er gebeurde in het Witte Huis.” Hij herinnerde eraan dat drie weken geleden, toen er met Trump nog wel te praten viel over infrastructuur, dezelfde onderzoeken ook al liepen. “Nu hij gedwongen was om te zeggen waar hij het geld vandaan haalt, moest hij wel wegrennen. En hij kwam met dit van tevoren bedachte excuus.”

Pelosi reageerde met een persoonlijke aanval op de president: “Om een of andere reden, misschien gebrek aan zelfvertrouwen van zijn kant, was hij niet tegen de grote uitdaging opgewassen. Hij was niet echt respectvol. Hij paste, en ik vraag me af waarom. Maar in elk geval bid ik voor de president van de Verenigde Staten, en ik bid voor de Verenigde Staten.”

Impeachment

Wie wil kan in de gebeurtenissen een overwinning voor Trump zien. Tijdens de vergadering die ochtend met de Democratische fractie, waarin Pelosi de gewraakte opmerking over Trump maakte, had ze zich krachtig verzet tegen de groeiende roep om impeachment. Een afzettingsprocedure, daar is ze van overtuigd, zal veel gematigde Democratische kiezers te ver gaan. Dat kan de partij zetels kosten in november 2020. Vooral in districten die tot nu toe vaak Republikeins stemden, maar uit onvrede met de Republikeinen en hun president een Democraat naar Washington stuurde. Het zou zelfs Trump aan een tweede termijn in het Witte Huis kunnen helpen. En dat allemaal voor een procedure die na een impeachment door het Huis eindigt in de Senaat, waar dan de Republikeinse meerderheid Trump vermoedelijk zal vrijspreken van alle beschuldigingen.

Door zijn onverzoenlijke houding tegen alle onderzoeken, en nu zelfs het gijzelen van twee biljoen dollar, om maar te zwijgen van vorderingen op andere gebieden, brengt Trump de Democraten in de verleiding om toch tot impeachment over te gaan, en daarmee die zware politieke prijs te betalen.

De tegenovergestelde theorie is, dat Pelosi impeachment inmiddels ook ziet als iets onvermijdelijks, maar dan wel wil dat het zonneklaar is dat de Democraten niet anders konden. Het is nu tenminste voor iedereen duidelijk dat het de president is die vooruitgang op het gebied van infrastructuur blokkeert, omdat hij zijn persoonlijke belang vooropstelt. Met haar kritiek op Trump op de juiste momenten, breed uitgemeten in de nieuwsprogramma’s waar de president elke ochtend en avond uren naar kijkt, heeft ze hem precies gekregen waar ze hem wilde hebben.

Maar ook zonder plaagstoten van de Democraten is er voor Trump reden genoeg om zich steeds meer belaagd te voelen. Zo besloot een rechter in New York woensdag dat de banken Deutsche Bank en Capital One gegevens over zijn geldzaken aan het Congres geven. Trump en zijn drie oudste kinderen hadden een verbod daarop geëist, maar de rechter vindt het opvragen van de gegevens door het Congres een normale uitoefening van het onderzoeksrecht van het parlement. Maandag had een rechter in Washington hetzelfde gezegd over gegevens van het accountantskantoor van Trump en zijn bedrijven. Tegen beide uitspraken zal Trump vrijwel zeker in beroep gaan.

Belastingaangiften

Succes heeft Trump tot nu toe wel met het geheim houden van zijn belastingaangiften. Wettelijk mag het Congres elke aangifte opvragen, zonder daarvoor een reden te hoeven geven, maar het ministerie van financiën weigert Trumps aangiften van de laatste zes jaar af te staan. Volgens minister Steven Mnuchin is er ‘geen legitiem wetgevend doel’ mee gediend.

Dat kan Mnuchin op een aanklacht komen te staan wegens minachting voor het Congres. Maar de kans is klein dat Trumps minister van justitie, William Barr, zijn collega daarvoor zal vervolgen. Barr zelf is trouwens al door een commissie van het Huis officieel van minachting beschuldigd omdat hij niet de volledige inhoud van het Rusland-rapport van speciaal aanklager Robert Mueller wil vrijgeven. Het voltallige Huis moet zich daar nog over uitspreken, maar bang voor straf hoeft Barr niet te zijn.

Sommige Democratische Congresleden pleiten er voor, weigerachtige ministers of getuigen dan maar rechtstreeks te dwingen tot meewerken, bijvoorbeeld met boetes. Die bevoegdheid heeft het Congres nog nooit in de geschiedenis gebruikt. Wel werd een enkele keer iemand gearresteerd en vastgehouden – het laatst in 1934.

New York

Maar als het om Trumps belastingaangiften gaat, hoeft dat misschien allemaal niet. Want de staat New York schiet te hulp.

Trump woonde in de stad New York tot hij president werd. Veel van zijn bedrijven, en zijn (na schandalen opgeheven) Trump Foundation, zijn er nog steeds gevestigd. Iedere keer dat hij landelijk aangifte deed, moest hij ook een aangifte indienen voor de inkomsten- en winstbelasting van de staat New York. Die documenten zijn vrijwel gelijk. Volgens een wet die woensdag in New Yorks hoofdstad Albany werd aangenomen, mag het voortaan het Congres de gegevens opvragen als het daar een goede reden voor heeft.

Een dag eerder nam dat parlement in Albany ook al een wet aan die het mogelijk maakt om gratieverlening door de president te omzeilen. Als iemand een misdaad heeft gepleegd, maar vanwege zo’n pardon door de federale overheid niet gestraft wordt, kunnen de aanklagers van de staat alsnog optreden.

Het gaat dan natuurlijk alleen om misdaden volgens de wetten van New York, gepleegd in New York. Bijvoorbeeld, zo is de gedachte, in Trump Tower.

Lees ook:

Trump verliest bij rechter eerste slag over zijn gegevens

Donald Trump heeft de eerste juridische slag over de onderzoekwoede van het Congres verloren. Zijn accountantskantoor moet van een rechter in Washington een vracht gegevens overhandigen over een aantal van zijn bedrijven.

Het is weer oorlog tussen Trump en de Democraten: wie gaat dit winnen?

Het Huis van Afgevaardigden en president Trump liggen op ramkoers over het vrijgeven van het volledige Mueller-rapport. Hoe eindigt dit?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden