'Hoofdverdachten mislukte aanslagen Londen opgepakt'

(Novum/AP) - De Britse politie heeft vrijdag bij huiszoekingen in Londen in verband met de mislukte bomaanslagen van 21 juli op drie metrotreinen en een dubbeldeksbus ten minste drie verdachten gearresteerd. De politie maakte de identiteit van de arrestanten niet bekend, maar Sky News zei in politiekringen te hebben vernomen dat het ging om drie van de vier hoofdverdachten. De vierde werd eerder deze week opgepakt in Birmingham.

Eén inval had plaats in de wijk Notting Hill in het westen van Londen, in de buurt van een park waar de politie afgelopen zaterdag een rugtas vond met een bom erin. De vondst leidde tot speculaties dat er een vijfde dader bij de mislukte aanslagen betrokken was.

Bij de belegering van de flat in Notting Hill klonken verscheidene ontploffingen, mogelijk van schrik- en traangasgranaten die de politie afvuurde om zich toegang te verschaffen. Uren later werden een voor een twee mannen naar buiten geleid. Eén van hen droeg een buschauffeursuniform.

De derde verdachte werd volgens Sky News opgepakt in Hackney, in het oosten van Londen. Nadere bijzonderheden ontbraken.

Het Britse persbureau Press Association meldde dat een van de arrestanten vermoedelijk de 27-jarige Muktar Said Ibrahim is, ook wel bekend als Muktar Mohammed Said, die zich op 21 juli probeerde op te blazen in een bus in Hackney. Een van de andere arrestanten, wiens naam niet werd vermeld, zou de man met de 'New York'-trui zijn die door een bewakingscamera werd gefotografeerd toen hij na de mislukte explosie het metrostation Oval uitrende. De identiteit van de derde verdachte was onduidelijk.

Afgelopen woensdag arresteerde de politie de 24-jarige Yasin Hassan Omar in Birmingham.

Ook vrijdag arresteerde de politie twee vrouwen in het metrostation Liverpool, waar ook de trein naar het vliegveld Stansted vertrekt. De vrouwen stonden in de rij voor de Stansted Express. Over de reden voor hun arrestatie werd niets gezegd, maar het station werd ontruimd en op verdachte pakjes gecontroleerd.

De Londense politie wilde niet ingaan op berichten uit de Afrikaanse staat Zambia, waar de autoriteiten vorige week de 31-jarige Brit Haroon Rashid Aswat hebben gearresteerd toen hij vanuit Botswana in de hoofdstad Lusaka arriveerde. Aswat zou ongeveer twintig telefoongesprekken hebben gevoerd met enkele van de daders van de bomaanslagen van 7 juli, waarbij inclusief de daders 56 mensen omkwamen.

Aswat was in het verleden assistent van de radicale islamitische prediker Abu Hamza al-Masri, die in Groot-Brittannië is aangeklaagd wegens aanzetten tot moord. Volgens Zambiaanse bronnen heeft Aswat tijdens de verhoren gezegd dat hij ooit deel uitmaakte van de lijfwacht van Osama bin Laden, de leider van het Al-Qaidanetwerk. Aswat woonde tot voor kort in Zuid-Afrika en reisde regelmatig naar Mozambique en Botswana, aldus de Zambiaanse zegslieden.

In Gonzaga in Brazilië is vrijdag onder grote belangstelling Jean-Charles de Menezes begraven, de Braziliaan die vorige week vrijdag door Britse agenten in burger voor een terrorist werd aangezien en in het metrostation Stockwell werd doodgeschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden