Update

Hoofdverdachte aanslag Berlijn doodgeschoten in Milaan

Het lichaam van Anis Amri, de verdachte van de terreuraanslag in Berlijn. De Tunesiër werd afgelopen nacht gedood door de Italiaanse politie in een voorstad van Milaan. Beeld AFP
Het lichaam van Anis Amri, de verdachte van de terreuraanslag in Berlijn. De Tunesiër werd afgelopen nacht gedood door de Italiaanse politie in een voorstad van Milaan.Beeld AFP

De hoofdverdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is doodgeschoten in een voorstad van Milaan. Dat bevestigde de Italiaanse premier Paolo Gentiloni in een persconferentie. Nu Anis Amri dood is, richt het onderzoek zich op de vraag of hij onderdeel was van een netwerk en op mogelijke handlangers.

De 24-jarige terreurverdachte werd afgelopen nacht rond drie uur bij een treinstation in Sesto San Giovanni staande gehouden door de politie omdat hij zich verdacht gedroeg. Toen de man om zijn legitimatie werd gevraagd, trok hij een pistool en schoot op de agenten. Bij het daarop volgende vuurgevecht raakte een agent gewond en kwam de verdachte om het leven.

Vingerafdrukken van de doodgeschoten man komen overeen met die van Anis Amri. Zijn identiteit is door de autoriteiten vastgesteld. "De doodgeschoten man is zonder twijfel de verdachte van de aanslag in Berlijn", zei minister van binnenlandse zaken Marco Minitti op een persconferentie vanochtend. Premier Gentiloni heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gesproken en op de hoogte gebracht.

De Duitse federaal aanklager bevestigde ook dat de doodgeschoten man Amri was. Eerder hield het Duitse Openbaar Ministerie nog een slag om de arm.

De geraakte agent is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De minister heeft inmiddels met de agent gesproken. Hij werd geraakt in z'n schouder, is geopereerd en buiten levensgevaar.

Nog veel onduidelijk

De Europese veiligheidsdiensten waren dagen op zoek naar Amri, die maandag volgens de Duitse autoriteiten met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Op en in de truck werden vingerafdrukken en een persoonlijk document van de Tunesiër aangetroffen, die minstens acht schuilnamen gebruikte en bij de Duitse veiligheidsdiensten bekend stond vanwege zijn radicaal-islamitische ideeën.

De Italiaanse politie zoekt nog uit of het vuurwapen dat de man in Italië gebruikte, ook het wapen was waarmee hij in Berlijn de truck kaapte. Tv-zender Sky Italia meldt dat het om hetzelfde pistool gaat. Het vuurwapen was in ieder geval doorgeladen. Anis Amri hield er dus rekening mee dat hij het pistool moest gebruiken.

Het is nog niet duidelijk waar Amri zich de afgelopen dagen heeft opgehouden. Na de schietpartij vond de politie een treinkaartje in de jaszak van de dader. Volgens regionale media lijkt het erop dat hij de trein heeft genomen van Chambéry in de Franse Alpen en zo via Turijn naar Milaan is gereisd, waar hij vannacht rond 01.00 uur aankwam. Hij liep vervolgens tegen een politiecontrole aan. Verder had de verdachte geen papieren op zak.

Of Amri vanuit Frankrijk is gekomen is nog niet helemaal zeker, vertelde de politiecommissaris van Milaan. "We veronderstellen dat hij via Frankrijk kwam. Maar we weten het niet zeker." Hij wijst op de gevoeligheid van de informatie. Minister Minitti zei dat het duidelijk is dat Amri hulp kreeg bij zijn vlucht om uit handen van de politiediensten te blijven.

Kaarsen en bloemen in de buurt van de plek waar een vrachtwagen afgelopen maandagavond inreed op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij vielen 12 doden en 49 gewonden, van wie een aantal nog in ziekenhuizen ligt. Beeld ANP
Kaarsen en bloemen in de buurt van de plek waar een vrachtwagen afgelopen maandagavond inreed op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij vielen 12 doden en 49 gewonden, van wie een aantal nog in ziekenhuizen ligt.Beeld ANP

Lekken

Het onderzoek naar de aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz in Berlijn gaat verder, ook nu de vermoedelijke dader Anis Amri dood is. Hoofd van het Duitse Openbaar Ministerie Peter Frank maakte vandaag duidelijk dat het onderzoek zich nu verder zal richten op mogelijke handlangers van Amri. Procureur-generaal Frank bevestigde dat Amri in Italië is gedood. "Het is voor ons nu van het grootste belang om vast te stellen of de verdachte bij de voorbereiding en uitvoering van de daad, en ook tijdens de vlucht, hulp heeft gekregen", zei hij.

De afgelopen dagen brachten Duitse media voortdurend informatie uit anonieme bronnen naar buiten over de voortgang van de zoektocht naar de aanslagpleger. De autoriteiten in Berlijn doen nu onderzoek naar deze lekken.

"Voor ons is het ergerlijk dat informatie onder meer vanuit de veiligheidsdiensten open en bloot in de media komt", zei stadsbestuurder Andreas Geisel vandaag. "Ik betreur dat en kan melden dat we een onderzoek zijn begonnen om het schenden van de geheimhoudingsplicht te beperken en op te helderen", zo citeerde de Berliner Zeitung hem.

Ook de media zelf zou terughoudendheid passen, vindt Geisel. Zij moeten zich ervan bewust zijn dat ze het onderzoek kunnen beïnvloeden door informatie naar buiten te brengen. De autoriteiten waren juist terughoudend en beperkten de informatievoorziening vooral tot enkele persconferenties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden