Hoofdstad Tarin Kowt blijkt minder veilig dan gedacht

De aanslag waarbij gisteren een Nederlandse militair om het leven kwam, is een gevoelige tegenslag voor de missie in Uruzgan.

De dood van soldaat der eerste klasse Timo Smeehuizen is een forse tegenslag voor de Taskforce Uruzgan. Provinciehoofdstad Tarin Kowt was het succesverhaal. Samen met het kleinere Deh Rawod en Chora vormt Tarin Kowt het hart van de Nederlandse missie.

Vanuit Tarin Kowt wordt sinds augustus vorig jaar de ’inktvlekstrategie’ toegepast: eerst rust en orde brengen, met opbouwprojecten de sympathie van de bevolking winnen en daarna proberen de invloed naar een groter gebied uit te breiden. Met die uitbreiding wil het door onverwacht hardnekkige tegenstand van strijdgroepen al niet erg vlotten. Nu zelfs paradepaardje Tarin Kowt minder veilig blijkt dan gedacht, zullen de militaire plannenmakers hun langetermijnstrategie opnieuw moeten bekijken.

Voor het optreden van Nederlandse eenheden in Tarin Kowt heeft de aanslag geen gevolgen, zei TFU-commandant Van Griensven gisteren. Het is niet de bedoeling om voortaan alleen nog maar in pantserwagens rond te rijden. Dat zou het failliet van de missie zijn. Al in de aanloop naar het debat in de Tweede Kamer hebben ook de meest fervente voorstanders gezegd dat een missie alleen zin heeft als militairen contact met de bevolking kunnen leggen.

De hoofdstad Uruzgan gold tot gisteren als betrekkelijk veilig. Zo veilig dat verslaggevers de afgelopen maanden tijdens patrouilles konden meerijden achter in open terreinwagens, vaak gevolgd door een zwerm uitgelaten kinderen. Een heel verschil met de eerste maanden van de missie. Toen was het alleen mogelijk om vanuit Kamp Holland het vlakbij gelegen Tarin Kowt in een pantserwagen te bezoeken en mochten bezoekers alleen op het zwaarbewaakte terrein van gouverneur Munib uitstappen.

Strikt genomen is soldaat Smeehuizen de eerste Nederlandse dode die door vijandelijk geweld om het leven komt in de missie-Uruzgan. De soldaat van de Limburgse Jagers kwam om bij een aanslag in Tarin Kowt. Het vorige dodelijke incident deed zich voor in de aangrenzende provincie Helmand tijdens een patrouille die geen deel uitmaakte van de missie-Uruzgan.

Nederland heeft van de coalitielanden in Zuid-Afghanistan tot nu toe de minste verliezen geleden, zowel relatief als absoluut. Twee doden op zo’n 1400 militairen is een verlies van 0,14 procent. Groot-Brittannië zit met ruim vijftig doden op 7700 militairen op 0,9 procent, de VS met ruim driehonderd doden op 1,5 procent en Canada met ruim vijftig doden op 2500 militairen op een dodental van ongeveer 2 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden