Hoofdrol voor veelbelovende vrouwelijke theatermakers

Werd vorig seizoen onder de theaterincrowd nog regelmatig gemopperd dat de theaterwereld een door mannen beheerst bastion zou zijn, seizoen 2016-2017 biedt enkele interessante voorstellingen van vrouwelijke theatermakers waarin het vrouwelijke perspectief centraal staat.

Bianca van der Schoot

In het Rotterdamse Rotheater wordt het artistieke stokje overgenomen door Bianca van der Schoot. Samen met Suzan Bogaerdt (met wie ze als Boogaerdt/vanderSchoot al vele ontregelende en onthutsende performances over beeldvorming en hedendaagse beeldconventies creëerde), maakt ze nu 'Our House'. Het moet een levend diorama over onze chaotische samenleving worden, in samenwerking met kunstenaar en enfant-terrible David Bade. Bij hetzelfde Rotheater maakt schrijfster, actrice en regisseur Esther Scheldwacht de solo 'Helga Maria Baumgarten'. Na haar pareltje 'The Sunshine Show', wordt dit vast ook weer een bijzonder theatraal kleinood over een schijnbaar onbeduidende vrouw met een oneindig fascinerend verhaal.

nina spijkers

Beloftevol regietalent Nina Spijkers pakt Tsjechovs klassieker 'Ivanov' bij de lurven. Haar humorvolle en sprankelende blik op zwarte, uitzichtloze situaties zal ze in dit stuk - door Tsjechov als komedie geschreven - zeker kunnen botvieren. Roeland Fernhout lijkt met zijn licht komische en toch tragische speelstijl geknipt voor de rol van Ivanov in deze voorstelling van Toneelschuur Producties.

Maren E. Bjørseth

Een ander aanstormend regietalent is Maren E. Bjørseth die onder de vleugels van hetzelfde productiehuis en Toneelgroep Amsterdam (talentontwikkelingstraject TA-2) Emilia Galotti aan de tand gaat voelen, een archetypisch verhaal waarin de vrouw als machteloos en machtig personage centraal staat. Dit programma heeft al een fijn aantal theatermakers gestimuleerd, onder wie Thibaud Delpeut en Eric de Vroedt - beiden nu gezelschapsleider in respectievelijk Utrecht en Den Haag. Een mooie aanvulling op deze mannen is de ambitieuze Bjørseth, die een speciale interesse heeft in de (re)presentatie van de vrouw in het theater.

Katie Mitchell en Naomi Velissariou

Andere theaterpowervrouwen die hoge verwachtingen wekken, zijn de Britse Katie Mitchell die bij Toneelgroep Amsterdam vanuit een vrouwelijke blik 'De Meiden' regisseert, en Naomi Velissariou die Sontag maakt en speelt, een nieuwe tekst van Rik van den Bosch over de invloedrijke filosofe en schrijfster Susan Sontag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden