Hoofdrol voor de bladblazer

De bladblazer. Vervloekt, bejubeld, het symbool van de nette burger. Aart Strootman, docent op het Tilburgs conservatorium, gaf de blazer een functie als muziekinstrument.

BAS BAAS

Hoe maak je van lawaai muziek, en van luidruchtig tuingereedschap een bruikbaar instrument? Samen met theatercollectief EELT maakte Aart Strootman de eerste BladBlazerSymfonie ter wereld.

Strootman deed het idee op toen de plantsoenendienst met bladblazers een dansvoorstelling verstoorde. Het geluid bleek er eigenlijk prima bij te passen.

"Ze verschillen stuk voor stuk van lawaai", vertelt Strootman over de bladblazers. Hij heeft het bijvoorbeeld niet zo op elektrische blazers. "De tweetakt-bladblazers kun je tenminste harder of zachter laten loeien."

Het vormgeven van de symfonie was een uitdaging. "Je moet met grote vormen werken om een muzikaal effect te bereiken", zegt Strootman. "Als je een zachter geluid wilt laten horen, moet de bladblazerspeler een heel eind weglopen". De bladblazers vormen de kern van het stuk, maar ook gangbare musici als violisten, cellisten, een blazersensemble en twee operazangeressen spelen mee.

"Al met al is het toch laagdrempelig gebleven", verklaart de muzikaal leider. Dat was namelijk een belangrijke voorwaarde voor de initiatiefnemers. Die hopen dat de BladBlazerSymfonie iets creatiefs 'losblaast' in de Tilburgse Vinexwijk de Reeshof. In de aanloop naar de voorstelling werden buurtbewoners uitgenodigd om mee te doen. De jongste deelnemer is 6 jaar, de oudste 81. "Er staan zo'n 45 tot 50 man op het podium. Daarvan hebben er 14 een bladblazer in de handen", belooft Strootman.

Vandaag en morgen is de muziektheaterproductie, die gaat over een conflict tussen de herfstgodin en Koning Winter, nog te horen en te zien in het Reeshofpark in Tilburg.

Om hun herrie verguisde apparaten gloriëren in Tilburgse symfonie

undefined

Bijzondere muziekstukken

Er duiken regelmatig bijzon-

dere muziekstukken op met

onalledaagse instrumenten.

Op internet staan onder

meer filmpjes van een rock-

band die meespeelt met een

stationair draaiende tractor

en een orkest dat musiceert

met stofzuigers.

Stofzuiger:

lfopresents.co.uk

Tractor:

http://youtu.be/a1ThSi1wbqU

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden