Hoofdrol outsider in slalom-thriller

LES MENUIRES - De thriller op de slalom stond in fraai contrast met de sfeerloosheid van de Winterspelen. Een gesneuvelde grootheid, een triomferende outsider en onzekerheid tot de laatste fracties van seconden. Meer kan sport op dit technisch zo veel vragende onderdeel niet bieden.

ROB VELTHUIS

Alberto Tomba verscheen traditioneel ongeschoren aan de start, maar toonde voor de tweede manche zijn gladde wangen. De ongeslagen status tonen als een hedendaagse Samson, dat is het bijgeloof dat de Italiaan mede zijn glans van vedette verleent. Maar in Les Menuires kon hij zich er zaterdag niet aan vastklampen. Een onbegrijpelijke blunder voor een zo professioneel team als het zijne leidde zijn vernedering in, die hij overigens als een grootheid droeg. Tomba koos voor ski's met te scherpe kanten en voelde terstond dat hij het juiste ritme miste: vijfde, met een schier onoverbrugbare achterstand op het Noorse talent Finn-Christian Jagge.

Een nederlaag die Tomba dicht tegen het scheermes plaatste. Messcherp draaide hij vervolgens in de tweede manche tussen de poorten, met zijn aan kracht gekoppelde techniek. Tomba nam alle risico's op het veel vergende parkoers, dat grootheden als Girardelli, Bittner, Furuseth en de op deze Spelen met lege handen staande leider in de Wereldbeker Accola deed falen. En vervolgens was het wachten op de vier snelsten van de eerste manche, die onder schril gefluit van duizenden Italianen naar beneden kwamen. Tomba eerste liggend, daarna zittend in de sneeuw, nog nooit zo gespannen. Maar de bevrijding kwam niet. Jagge hield aan zijn zekere tel uiteindelijk 28-honderdste van een seconde over.

De Noor voelde zich in zijn eerste slalom als een vertraagde danser tussen de poorten. "Ik voelde me niet snel, en dat betekent dat het in werkelijkheid sneller is. Het was een perfecte race en ik wist dat de tweede niet perfect behoefde te zijn om goud te winnen" .

De traditionele vraag: "Is dit een gelukstreffer?" Het traditionele antwoord, zeker waar het de Noren betreft: "Olympisch kampioen word je niet alleen op basis van geluk. Het vergt een goede techniek en een gedegen voorbereiding."

Finn-Christian Jagge stamt uit een sportfamilie. Zijn moeder nam als skister deel aan de Olympische Spelen van 1960 en 1964, waar zij als beste resultaat een zevende plaats behaalde. Vader Finn-Dag behaalde met tennis tientallen nationale titels. De sportkeuze van Finn-Christian kwam op basis van zijn karakter tot stand. "Tennis was niet de juiste sport voor mij. Bij elke slechte bal smeet ik mijn racket tegen de grond. Ik ben erg instinctief en agressief."

De slalom vraagt een beheerste agressie, die Jagge als een van de weinige echte specialisten briljant beheerst. Zijn talent bleef door talloze knie- en rugblessures lang verborgen voor de buitenwereld, ofschoon hij in Calgary reeds negende werd op de combinatie. Dit seizoen triomfeerde hij in Madonna di Campiglio en bleef hij in alle andere World Cup-wedstrijden bij de eerste vijftien.

Over het hoofd

De stilstand in 1988 en 1989 was frustrerend omdat generatie-genoten een sterke ontwikkeling doormaakten. Jagge werd aan het begin van dit seizoen zelfs over het hoofd gezien door de ski-industrie. Dankbaar maakte hij gebruik van een Japans aanbod om op door de legendarische Zweed Ingmar Stenmark geteste ski's uit te komen. Jagge is de enige topper in het internationale ski-circus die op Japans fabrikaat uitkomt. "Ik wist helemaal niets van die ski's, maar ze blijken ongewoon licht en snel" .

Jagge prepareerde zich in stilte op het sluitstuk van het alpine-skien op de Spelen. De helling kende hij reeds van vorig jaar; de afgelopen drie weken nam hij alle tijd om elke meter te verkennen. "De andere leden van de ploeg deden het zo goed, dat ik me geheel op mezelf heb kunnen voorbereiden" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden