HoofdredactieWereldomroep stapt op om reorganisatie

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Hoofdredacteur Rik Rensen en adjunct-hoofdredacteur Ardi Bouwens vertrekken bij de Wereldomroep. Zij zullen vanaf 1 januari niet betrokken zijn bij de nieuwe, afgeslankte Wereldomroep.

De Wereldomroep moet drastisch bezuinigen. Rensen en Bouwens zijn het oneens met de uitvoering van de reorganisatie. In een brandbrief aan de raad van toezicht van de Wereldomroep uitten ze hun zorgen over het gebrek aan daadkracht. Omdat ze geen antwoord kregen, zijn ze uit de stuurgroep gestapt die de nieuwe organisatie op poten zet. Rensen en Bouwens blijven in functie totdat er een nieuwe leiding is.

Volgens Bernard Bot, voorzitter van de raad van toezicht, is het toekomstplan grotendeels geschreven en deels ondersteund door de hoofdredactie. In een verklaring laat hij weten dat 'de meeste mensen bij de Wereldomroep hard bezig zijn om het verleden zorgvuldig af te ronden en een goede start voor te bereiden voor de nieuwe Wereldomroep'.

De Wereldomroep zoekt ook een nieuwe algemeen directeur, als opvolger van Jan Hoek. Gisteren liet minister Marja van Bijsterveldt (media en cultuur) weten dat ze kritisch zal kijken naar Hoeks vertrekregeling, die ruim een miljoen kan bedragen.

"Mensen vielen hier van hun stoel", zegt voorzitter van de redactieraad Corine van Dun over dat bedrag. "Het is heel zuur als dit geld ten koste gaat van de nieuwe Wereldomroep." 270 van de 350 medewerkers verliezen hun baan. Volgens Van Dun ligt er een goed sociaal plan.

Vanaf volgend jaar valt de omroep onder het ministerie van buitenlandse zaken. Het budget daalt van 46 naar 14 miljoen euro per jaar. De Wereldomroep gaat zich richten op het vrije woord, en biedt straks onafhankelijke informatie aan landen zonder vrije pers.

De redactieraad is bezorgd over de journalistieke onafhankelijkheid. "Voorheen vielen we onder de mediawet die onafhankelijkheid garandeert. In het buitenland is het lastig uitleggen dat we betaald worden door het ministerie." Een convenant kan uitkomst bieden, zegt Van Dun.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden