Grensoverschrijdend gedrag

Hoofdredactie NOS Sport stapt per direct op

null Beeld

De hoofdredactie van NOS Sport treedt per direct terug na een onthullend artikel in de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de NOS-directie ‘in goed onderling overleg’ met de hoofdredactie besloten.

Nienke Schipper

Aanleiding voor het vertrek is de onveilige cultuur op de redactie van NOS Sport. Er heerst een machocultuur op de redactie, waarbij vrouwen en mensen van kleur zich onveilig voelen en meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag niet serieus worden behandeld. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vrijdag dat de hoofdredactie jarenlang niet ingreep, hoewel er verschillende signalen waren van ongepast gedrag.

De hoofdredactie van NOS Sport liet na deze onthullingen weten ‘op termijn op te stappen’ om de continuïteit van de programma’s niet in gevaar te brengen, maar komt daar nu op terug en vertrekt toch direct. Afgelopen zaterdag zei voorzitter Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen in het NOS Radio 1 Journaa dat het beter zou zijn als de NOS Sport hoofdredactie direct het veld zou ruimen.

Op korte termijn wordt een interim-hoofdredacteur voor NOS Sport aangesteld, totdat er een nieuwe hoofdredacteur is geworven. Daarna wordt een nieuwe hoofdredactie samengesteld.

Affaire met een 22-jarige stagiaire

Gert van ’t Hof verving zondagavond Tom Egbers als presentator van Studio Sport. Egbers werd genoemd in het Volkskrant-artikel. Hij zou het hebben aangelegd met een 22-jarige stagiaire. Nadat de affaire werd beëindigd, escaleerde de situatie en begon Egbers de vrouw te pesten. In het bijzijn van meerdere collega’s noemde hij haar “de as van het kwaad”, “het vergif” en “serpent”. Deze medewerker deed eind 2009 melding van de situatie bij de hoofdredactie, maar er volgden geen maatregelen.

In de Volkskrant vertelde oud-presentatrice Aïcha Marghadi dat presentator Jack van Gelder wilde dat ze bij hem in bad kwam zitten toen ze vroeg of hij haar mentor wilde zijn. Hoofdredacteur Maarten Nooter lachte de melding weg met de woorden: “Ja, zo is Jack.” Ook andere NOS-medewerkers bevestigen de verhalen van de giftige cultuur. In totaal sprak de krant met 32 medewerkers, oud-medewerkers en andere betrokkenen.

Oud-wielrenster Marijn de Vries was enige tijd analist bij NOS Sport en schreef dit weekend in haar NRC-column dat ook zij ongepast had ervaren en gemeld bij de hoofdredactie, maar dat er niet werd ingegrepen.

Een breder probleem in Hilversum

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten zegt dat de gebeurtenissen bij NOS Sport staan voor een veel breder probleem in Hilversum. Hij pleit voor veiligere werkomstandigheden. “Dan gaat het om een open cultuur op de werkvloer, betere medezeggenschap en betere contracten.”

Janke Dekker, de vrouw van Tom Egbers, treedt per direct terug als voorzitter van Mores, het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector. Dat laat Dekker weten in een persverklaring. Medebestuurslid Amber de Vente neemt haar functie over.

Dekker meldt dat het voor haar van belang is dat Mores ‘op geen enkele manier wordt gehinderd in het vervullen van haar belangrijke, maatschappelijke taak: het bieden van een veilige haven voor alle (mogelijke) melders van grensoverschrijdend gedrag’.

NPO: goed dat NOS verantwoordelijkheid als werkgever neemt

De raad van bestuur van de NPO steunt de terugtreding per direct van de hoofdredactie van NOS Sport. “Het is goed dat de NOS zijn primaire verantwoordelijkheid als werkgever neemt”, reageert de raad van bestuur zondagavond op het besluit van de NOS-directie en hoofdredactie van NOS Sport.

“Bij de publieke omroep mag geen ruimte zijn voor grensoverschrijdend gedrag”, stelt de NPO. “Het is van vitaal belang dat iedereen zich gesteund voelt om ongewenst gedrag op de werkvloer niet te accepteren en te corrigeren, maar ook dat iedereen zich veilig genoeg voelt om zich hierover uit te spreken.” Volgens de NPO moeten “verdere maatregelen van de NOS” naast het vertrek van de hoofdredactie van NOS Sport zorgen voor een veilige werkomgeving. “De NPO stuurt vanuit haar wettelijke taak sterk aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en het daarbij behorende leiderschap binnen de publieke omroep.”

De NPO roept “iedereen die binnen de publieke omroep te maken heeft (gehad) met elke vorm van grensoverschrijdend gedrag” op zich te melden bij de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, onder leiding van Martin van Rijn. Die onafhankelijke commissie werd eind vorig jaar opgericht na berichten over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De opdracht van de onderzoekscommissie werd verbreed naar de werkcultuur bij de gehele publieke omroep vanwege meerdere meldingen dat ook bij andere omroepen en programma’s sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Het onderzoek is naar verwachting rond de zomer afgerond.

Lees ook:

Zonder tegenspraak kunnen Hilversumse haantjes jarenlang hun gang gaan

Bij NOS Sport was er jarenlang sprake van grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, pesterijen en scheldpartijen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden