Hoofdredacteuren Wegener geloven in De Persgroep

'De Persgroep is een zegen'

Zijn kritiek op Wegener-eigenaar Mecom stak Alex Engbers nooit onder stoelen of banken. De hoofdredacteur van dagblad De Stentor (Salland, Flevoland en Veluwe) klinkt opgetogen over de overnameplannen.

"We waren niet gelukkig met Mecom. Dan druk ik mij zachtjes uit. Oprichter Montgomery wilde een Europees krantenrijk stichten. Miljarden euro's zijn verbrand. Het project Digital First (voorrang aan online-nieuws, red.) ging voorbij aan marktlogica. Nog steeds wordt het geld verdiend met de krant. De Persgroep is een heel ander soort bedrijf. Financieel degelijk. Een zegen."

"Zie je het trackrecord van de Van Thillo-kranten, dan zie je dat Persgroep-titels er goed voorstaan. Oplagen dalen niet. Methodieken zijn beter. Op dat vakmanschap gaan wij leunen. Van Thillo heeft liefde voor uitgeven. Al zet ook hij stevig de tanden in nieuwe aanwinsten. Maar elke redactie hoort graag een helder toekomstbeeld."

"We zijn niet bang dat we een AD-regiotitel worden. Een horrorscenario zou dat zijn. Maar Van Thillo zei eerder al dat hij de AD-constructie, van voor zijn tijd, zelf nooit zo had gedaan. Dan verdwijnen de sterke merken."

undefined

'Mecom was zinloze operatie'

Rancuneus over Mecom is Johan van Uffelen niet. De BN/De Stem-hoofdredacteur (West-Brabant, Zeeland) constateert objectief dat Mecoms pan-Europese krantenproject is mislukt: "En faliekant. Mecom heeft zich vergaloppeerd. Er zitten nu nog enkele heren in een kantoor in Londen. Dat is Mecom. Menig vergadering woonde ik destijds bij in Kopenhagen met Noorse, Deense en Poolse collega's. Dan dacht ik: wat hebben we eigenlijk aan elkaar?"

Van Uffelen hoopt dat de overname leidt tot nieuwsuitwisseling van landelijke Persgroeptitels naar regiodagbladen en andersom. "Wat ons is opgebroken waren de constante koerswijzigingen. Sturen op rendement en kostenbesparing. Een journalistieke koers is nodig. Wat we gaan inbrengen is multimediaal werken. Die omslag hebben onze journalisten gemaakt."

undefined

'De Gelderlander blijft bestaan'

"Oeps, we gaan het Utrechts Nieuwsblad toch niet achterna?" Hoofdredacteur Ad van Heiningen van De Gelderlander proefde die reactie gisteren op zijn redactie. De angst opgeslokt te worden door het Algemeen Dagblad (Persgroep) blijkt ongegrond. Van Heiningen heeft het zwart op wit. Hij zegt: "Ik ben opgelucht dat de zelfstandige titel De Gelderlander blijft. Blij ook met een eigenaar die hart heeft voor kranten. De Persgroep investeert in journalistieke kwaliteit. Blijdschap met een kanttekening: bij Wegener zullen veel collega's op andere afdelingen hun baan verliezen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden