Hoofdredacteur parochieblad weg na kritiek op Eijk

Kardinaal Wim Eijk breekt het heilig brood bij aanvang van het Ad Limina-bezoek van de Nederandse bisschoppen in Rome. Beeld anp
Kardinaal Wim Eijk breekt het heilig brood bij aanvang van het Ad Limina-bezoek van de Nederandse bisschoppen in Rome.Beeld anp

Opnieuw is aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht in botsing gekomen met gelovigen in zijn bisdom. Een hoofdredacteur van een Utrechts parochieblad is ontslagen, enkele weken nadat hij op Eijk kritiek had geuit.

Steven Piek

Werend Griffioen van Martinus Magazine is naar eigen zeggen de laan uit gestuurd vanwege een kritisch hoofdredactioneel commentaar uit november. Daarin schrijft hij over 'de perversiteit van het systeem' binnen de rooms-katholieke kerk.

'Kerkleiders vragen van de gelovigen uiterste inspanning voor kerk en wereld', meent Griffioen. 'Anderzijds snoeren ze hen de mond als die gelovigen in opstand komen tegen kerksluiting en uitsluiting van gelovigen die niet voldoen aan de kerkelijke moraal.' Hij reageerde daarmee op kritiek van Kardinaal Eijk op een eerder stuk van Griffioen uit september waarin hij inging op het ontslag van een pastoraal werker.

De ontslagen hoofdredacteur gaat er vanuit dat het aartsbisdom het initiatief heeft genomen voor zijn ontslag. "In directe zin komt het besluit natuurlijk van de leden van de drie parochiebesturen", vertelt hij. "Maar zoals ik van het bestuur heb begrepen, is het de wil geweest van kardinaal Eijk."

Hoofdredacteur was in blad te nadrukkelijk aanwezig
Volgens het parochiebestuur komt het ontslag voort uit een verschil in inzicht over de inhoudelijke koers van het blad. Griffioen drukte te veel zijn eigen stempel op het blad, vindt bestuursvoorzitter en pastoor Ton Huitink. "Maar er is ook commentaar van parochianen gekomen, en vanuit de bisdomleiding. Dat heeft ook een rol gespeeld."

Eijks woordvoerder, Hans Zuijdwijk, ontkent dat de kardinaal enige invloed heeft gehad op het ontslag van Griffioen. "Toch staat de bisdomstaf volledig achter het besluit van het parochiebestuur", zegt hij. "En daarmee heb ik dus ook iets over die uitspraken van Griffioen gezegd.

Pastoor Huitink stelde nog voor om Griffioen als eindredacteur aan te stellen. Hij zou dan nog mee kunnen werken aan de samenvoeging van Martinus Magazine met twee andere parochiebladen. Aanvankelijk stemde Griffioen hiermee in, maar later kwam hij hier op terug: "Ik wil mezelf nog recht in de ogen kunnen kijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden