Hoofdredacteur kritische Turkse krant treedt af

Can Dündar, hoofdredacteur van Cumhuriyet. Beeld AFP
Can Dündar, hoofdredacteur van Cumhuriyet.Beeld AFP

Can Dündar, de hoofdredacteur van de kritische Turkse krant Cumhuriyet, legt zijn functie neer. In een column in zijn krant schrijft hij vandaag dat hij geen vertrouwen meer heeft in de rechtsstaat na de mislukte staatsgreep in Turkije.

Redactie

In de column, getiteld 'tijd om afscheid te nemen', schrijft Dündar dat hij door het uitroepen van de noodtoestand geen vertrouwen meer heeft in een eerlijk proces. Sinds de mislukte staatsgreep op 15 juli heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan duizenden rechters ontslagen die hem niet welgevallig zijn.

Dat heeft mogelijk gevolgen voor het proces van Can Dündar, die in mei werd gearresteerd omdat hij geheime documenten had gepubliceerd over Turkse wapenleveranties aan islamisten in Syrië. Hij had onder meer beelden getoond van een Turkse overheidstruck volgeladen met wapens bij de Syrische grens. In mei werd Dündar veroordeeld tot vijf jaar celstraf, maar die straf is nog niet rechtsgeldig.

Geen tegenspraak
Dündar tekende direct beroep aan, maar bij het verlaten van de rechtbank werd hij beschoten. Een man riep 'verrader' en schoot een pistool leeg. Dat hij miste, was voornamelijk te danken aan Dündars vrouw, die de man aanvloog. "De dader was iemand die uit naam van Erdogan de held wilde spelen", zei Dündar in mei in een interview Trouw.

De kreet 'verrader' noemde hij tekenend voor het huidige klimaat. "Erdogan duldt geen tegenspraak. Daar is hij psychologisch niet op toegerust." Volgens Dündar is dat ook de reden dat de Turkse president een relatief kleine krant als Cumhuriyet (oplage 50.000) aanvalt. "Hij neemt alles persoonlijk op."

Begin juli kondigde Dündar al aan dat hij voor langere tijd elders in Europa zou verblijven en dat iemand anders zijn taak als hoofdredacteur zolang zou waarnemen. Nu schrijft hij dat hij opstapt en voorlopig niet terugkeert naar Turkije. Hij blijft wel als columnist aan Cumhuriyet verbonden.

Cumhuriyet

De krant Cumhuriyet staat in de seculiere traditie van de stichter van de Turkse republiek: Mustafa Kemal Atatürk. Waar sommige liberale intellectuelen Erdogan aanvankelijk het voordeel van de twijfel gaven omdat hij de macht van het leger terugdrong, bleef hoofdredacteur Dündar wantrouwig. Later maakte hij een documentaire over een corruptieschandaal, waarbij allerlei vertrouwelingen van Erdogan betrokken waren, mogelijk zelfs zijn zoon. "Dat vergaf hij me niet", zei Dündar eerder in Trouw. "Sindsdien aast hij op wraak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden