Hoofdredacteur katholiek blad weg na kritiek op Eijk

(TROUW)

Opnieuw is aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht in botsing gekomen met gelovigen in zijn bisdom. Na onrust over kerksluitingen en diverse conflicten rond zijn stijl van leidinggeven, is nu een hoofdredacteur van een Utrechts parochieblad de laan uit gestuurd na kritiek op Eijk.

Volgens Werend Griffioen van Martinus Magazine ligt de oorzaak van zijn ontslag in een kritisch hoofdredactioneel commentaar uit november, waarin hij schrijft over 'de perversiteit van het systeem' binnen de rooms-katholieke kerk.

Griffioen gaat er vanuit dat het aartsbisdom het initiatief heeft genomen voor zijn ontslag. "In directe zin komt het besluit natuurlijk van de leden van de drie parochiebesturen", vertelt hij. "Maar zoals ik van het bestuur heb begrepen, is het de wil geweest van kardinaal Eijk."

Volgens het parochiebestuur komt het ontslag voort uit een verschil in inzicht over de inhoudelijke koers van het blad. Griffioen drukte te veel zijn eigen stempel op het blad, vindt bestuursvoorzitter en pastoor Ton Huitink. "Maar er is ook commentaar van parochianen gekomen, en vanuit de bisdomleiding. Dat heeft ook een rol gespeeld."

Eijks woordvoerder, Hans Zuijdwijk, ontkent dat de kardinaal enige invloed heeft gehad op het ontslag. "Toch staat de bisdomstaf volledig achter het besluit van het parochiebestuur."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden