Hoofdpunten Akkoord van Minsk 2

Een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren, dat zondagochtend om 00:00 uur ingaat.

Terugtrekking van alle zware wapens van zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische separatisten. Er komt een bufferzone van vijftig kilometer voor artilleriesystemen, van zeventig kilometer voor meervoudige raketsystemen en van 140 kilometer voor de zwaarste raketsystemen, zoals Tornado's. De terugtrekking moet uiterlijk op de tweede dag van het bestand beginnen en mag hoogstens veertien dagen duren.

Een effectief toezicht op het staakt-het-vuren en de terugtrekking van zware wapens. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voert dat uit, vanaf de eerste dag van het bestand.

Vanaf de eerste dag dat de zware wapens worden teruggetrokken, begint een dialoog over het houden van lokale verkiezingen. Voor speciale delen van Donetsk en Loehansk geldt de Oekraïense wet voor tijdelijk zelfbestuur.

Mensen die betrokken waren bij gebeurtenissen in sommige gebieden van Donetsk en Loehansk, worden niet vervolgd. Ze hebben recht op amnestie.

Alle gijzelaars en mensen die in strijd met de wet zijn opgepakt, worden vrijgelaten.

Armen en andere behoeftigen krijgen veilig toegang tot humanitaire hulp. Die hulp wordt onder internationaal toezicht veilig opgeslagen en verdeeld.

Volledig herstel van de sociale en economische banden met de regio's waar is gevochten. Het gaat hier onder meer om de uitbetaling van pensioenen. De Oekraïense banken zullen hun diensten in die regio's hervatten.

De Oekraïense regering krijgt de controle terug over de grenzen in het conflictgebied. Dat begint op de eerste dag na de lokale verkiezingen, en op voorwaarde van een grondwetshervorming. Eind dit jaar moet daarover een regeling zijn getroffen.

De terugtrekking van alle buitenlandse gewapende eenheden, wapens en huursoldaten van het Oekraïense grondgebied. De OVSE houdt hierop toezicht.

Hervorming van de grondwet van Oekraïne. Eind dit jaar moet een nieuwe grondwet van het land aanvaard zijn. Belangrijke elementen zijn de decentralisatie van het land en de invoering van wetten die de speciale status van de regio's Donetsk en Loehansk garanderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden