Hoofdprijs loterij valt op DOVO

NIJKERK - DOVO heeft de hoofdprijs gewonnen in de loterij, door de KNVB officieel aangeduid als de eerste klasse B van het zaterdagvoetbal.

Gemeten naar de tijd dat een ploeg dit seizoen de ranglijst heeft aangevoerd, had de kampioen nooit uit Veenendaal mogen komen. In november vorig jaar stond DOVO enkele weken op kop om vervolgens tot de voorlaatste speeldag plaats te maken voor Hoek. Toen verloren de Zeeuwen voor de derde keer op rij en trok DOVO eindelijk profijt van dat geknoei. Zaterdag een week geleden nog had DOVO net zo hard aangemodderd als Hoek.

De B-klasse '93-'94 gaat als bizar de boeken in. Op twee derde van het seizoen mocht de helft van het aantal deelnemers nog oprecht dromen van de titel, waaronder SDVB. Zes aaneensluitende nederlagen hebben de club uit Barneveld zomaar onder de rode streep geduwd. Ook worstelden de clubs die zaterdag nog titelkandidaat waren, zich stuk voor stuk door de laatste acht ronden heen. DOVO haalde uit die reeks 10 punten. Hoek en GVVV deden het elk met 9. Dat Zwart Wit '28, een club nota bene die pas afgelopen donderdag het degradatiespook het erf af joeg, en passant de laatste periodetitel opeiste, zegt genoeg over het gehalte van deze eerste klasse B.

DOVO heeft van alle ploegen de meeste inhoud. Trainer Wim Eilander hijst in de traditie van de club altijd de aanvalsvlag. Offensief denken begint al achterin. Theo van Laar, Frank Verkuyl, Cees van Rijswijk, Dirco de Vries en Gert van Ginkel zijn geen verdedigers pur sang want zij schuwen het avontuur niet. De halfspelers Henne Oostermeijer, Johan Leidekker en Dragan Ristic hebben al evenzeer een voorkeur voor de helft van de tegenpartij. Ristic heeft niet bij toeval dit seizoen achttien treffers laten aantekenen. Tot slot zijn er drie pure aanvallers, van wie Freek Wittenrood de meeste aandacht trekt met zijn rushes. Veel aanvallen, te veel misschien wel, lopen via de linkerkant, Wittenroods territorium. De rechtervleugel is voorbehouden aan Wim van Silfhout, terwijl Teunis Wenneker de centrale positie van afmaker (13 doelpunten) waarneemt.

Zo af en toe dit seizoen sloten theorie en praktijk bij DOVO tot in de details op elkaar aan. In die gevallen wordt met technisch fraai combinatievoetbal de tegenstander horendol getikt. Maar DOVO speelde ook geregeld met het hoofd onder de oksels. Of er werd een poging gedaan om met zijn allen op een emmer zonder bodem te lijken. En eerlijk is eerlijk, ook zo'n imitatie gaat de Veenendalers glad af. Als er gefaald wordt, dan gebeurt dat collectief.

Eilander is zich bewust van de mentale zwakte van zijn ploeg, maar hield wel vol dat Hoek geen kampioen zou worden. De Rotterdammer zag zijn blufpoker ten langen leste beloond met een kampioenschap, Eilanders eerste en DOVO's zesde in de eerste klasse. Volgend jaar doet Eilander een stapje terug. Na drie jaar Veenendaal tekende hij voor Huizen dat zaterdag de status van eersteklasser inleverde.

Geheel in de stijl van een verloting bleef de spanning er lang in in Nijkerk. Onder de druk van te moeten winnen liet DOVO voor rust een lawine aan kansen voorbij gaan. Pas in de twaalfde minuut van de tweede helft bracht Van Silfhout de verlossing, ruim een kwartier later gevolgd door een tweede doelpunt van Ristic. Sparta Nijkerk, de aanstaande tweedeklasser, had tussen de bedrijven door een sensationele tussenstand binnen handbereik. Tien minuten voor rust echter faalde Hein van Geest oog in oog met keeper Jeroen Moormans. Peter Wolfsen miste na de pauze een gouden kans op de gelijkmaker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden