Hoofddoek mag soms toch van PVV

Anti-islampartij schrapt in vijf provinciale verkiezingsprogramma's het hoofddoekverbod voor ambtenaren

De PVV-afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma's geschrapt. Stelde de partij in 2011 nog dat ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden niet welkom waren als ze met een hoofddoek in het provinciehuis verschenen, nu is dat punt verdwenen. In ieder geval in twee provincies gebeurde dat met het oog op eventuele coalitievorming.

De Zeeuwse PVV-lijsttrekkker Peter van Dijk, ook lid van de Eerste Kamer: "Als je mee wilt besturen, dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten."

Vorige week al zei de Flevolandse lijsttrekker Chris Jansen tegen Omroep Flevoland dat ook voor hem eventuele coalitievorming reden was het verkiezingsprogramma minder concreet te maken. "We hebben de vorige keer gemerkt dat een aantal partijen met een aantal dingen wel erg veel moeite heeft. Dan moet je slim zijn en die punten eruit halen."

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd de PVV in Almere en Den Haag de grootste partij. Het bleek echter onmogelijk een coalitie te vormen, omdat andere partijen eisten dat het hoofddoekverbod voor ambtenaren zou vervallen. Nu lijkt de PVV herhaling van die situatie te willen voorkomen.

"Het is voor ons geen breekpunt", zegt de Zeeuwse lijsttrekker Van Dijk. Wel benadrukt hij dat een proviciehuis zonder hoofddoekjes nog steeds een ideaal is voor de PVV. "Als we alles zouden opschrijven wat we vinden, hadden we een heel boek moeten schrijven", zegt Van Dijk. "Wat in ons programma staat zijn onze hoofdlijnen."

Ook de lijsttrekker van Noord-Holland, Dannij van der Sluis, slaat een mildere weg in dan zijn voorganger. In 2011 was Hero Brinkman lijsttrekker voor Noord-Holland. Die haalde toen het landelijke nieuws toen hij zei dat het hoofddoekverbod uit zijn verkiezingsprogramma niet alleen voor ambtenaren zou moeten gelden, maar ook voor alle bezoekers van het provinciehuis. In het Noord-Hollandse verkiezingsprogramma van 2015 is alle tekst over hoofddoeken voor provinciemedewerkers of -bezoekers verdwenen. "We hebben in het programma staan dat we tegen islamisering zijn", zegt Van der Sluis. "Als wij de grootste worden, dan neem ik aan dat we in een coalitie komen. Daar hebben hoofddoekjes niks mee te maken."

Uit het programma van Zuid-Holland verdween het hoofddoekverbod ook. Provinciaal lijsttrekker Henk de Vree bevestigt dat dat opzettelijk gebeurde. "U mag ervan uitgaan dat alle keuzes bewust zijn", zegt hij. Volgens De Vree is er geen sprake van een koerswijziging. "Het standpunt met betrekking tot de islam is landelijk. Het hoeft daarom niet nog eens apart in ons provinciale programma te worden benoemd."

Gisteren verscheen het verkiezingsprogramma van de PVV Noord-Brabant. Veel van de tekst over de islam is hetzelfde als vier jaar geleden. 'Boerka's en hoofddoekjes zijn tekenen van onderdrukking van vrouwen.' Maar ook in Noord-Brabant verdween de toevoeging die er in 2011 nog wel stond: 'Ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden vertegenwoordigen Brabant en Nederland en dienen deze uitingen niet te dragen.'

Partijleider Geert Wilders zei eerder deze week op BNR Nieuwsradio dat het standpunt van de PVV niet is gewijzigd. "In iedere provincie maakt de PVV zijn eigen programma, bij de één staat er wat meer in dan bij de ander, maar ons islamstandpunt blijft hetzelfde."

De PVV heeft tot nu toe in negen provincies een verkiezingsprogramma gepubliceerd. In Overijssel en Limburg nam de partij de zinsnede uit 2011 over: 'geen boerka's en hoofddoekjes voor ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden'. De PVV in Utrecht had in 2011 diezelfde zin, maar is dit keer uitgesprokener: 'geen boerka's en hoofddoekjes in het provinciehuis'. De PVV in Gelderland blijft even radicaal als in 2011. 'Verbod op hoofddoekjes in publieke functies en openbare gebouwen'.

PVV wil opnieuw in alle provincies meedoen

De PVV wil weer in alle provincies meedoen met de verkiezingen. Dat is een toer, want een groot deel van de kandidaten uit 2011 is niet meer beschikbaar. Van de 69 zetels die de partij toen haalde, verloor ze er door onderlinge onmin in de tussentijd 17. Zo heeft de PVV van de vier zetels in de Staten van Friesland er nu nog maar een, en van de tien in Limburg zijn er nog maar zeven over.

De PVV heeft kandidatenlijsten gepubliceerd in acht provincies. In Zeeland zijn nu alleen de eerste twee kandidaten bekend, in Overijssel is alleen de lijsttrekker bekend en de lijsten van Friesland en Groningen zijn nog blanco. Maandag moeten alle partijen hun kandidatenlijsten hebben ingeleverd. Volgens partijleider Geert Wilders lukt dit zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden