Hoofddoek mag soms toch van de PVV

null Beeld afp
Beeld afp

De PVV-afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma's geschrapt. In 2011 stelden ze nog dat ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden niet welkom waren als ze met een hoofddoek in het Provinciehuis verschenen. Nu is dat punt verdwenen. In ieder geval in twee provincies gebeurde dat met het oog op eventuele coalitievorming.

Romana Abels en Robin de Wever

De Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk, tevens lid van de Eerste Kamer voor de PVV, verklaart: "Als je mee wilt besturen dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten."

Vorige week al zei de Flevolandse lijsttrekker Chris Jansen tegen omroep Flevoland dat ook voor hem eventuele coalitievorming reden was het verkiezingsprogramma minder concreet te maken. "We hebben de vorige keer gemerkt dat een aantal partijen met een aantal dingen wel erg veel moeite heeft. Dan moet je slim zijn en die punten eruit halen."

Hoofddoekverbod zorgde al voor problemen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd de PVV in Almere en Den Haag de grootste partij. Het bleek de partij van Wilders echter onmogelijk een coalitie te vormen, omdat andere partijen eisten dat het hoofddoekverbod voor ambtenaren zou vervallen. Nu lijkt de PVV herhaling van die situatie te willen voorkomen.

"Het is voor ons geen breekpunt", zegt de Zeeuwse lijsttrekker Van Dijk. Wel benadrukt hij dat een Pronviciehuis zonder hoofddoekjes nog steeds een ideaal is voor de PVV. "Als we alles zouden opschrijven wat we vinden, hadden we een heel boek moeten schrijven", zegt Van Dijk. "Wat in ons programma staat zijn onze hoofdlijnen."

Ook de lijsttrekker van Noord-Holland, Dannij van der Sluis, slaat een mildere weg in dan zijn voorganger. In 2011 was Hero Brinkman lijsttrekker voor Noord-Holland. Die haalde toen het landelijk nieuws toen hij zei dat het hoofddoekverbod uit zijn verkiezingsprogramma niet alleen voor ambtenaren zou moeten gelden, maar ook voor alle bezoekers van het Provinciehuis.

'We zijn tegen islamisering, dat is genoeg'
In het Noord-Hollandse verkiezingsprogramma van 2015 is alle tekst over hoofddoeken voor provinciemedewerkers of -bezoekers verdwenen. "We hebben in het programma staan dat we tegen islamisering zijn", zegt Van der Sluis. "Als wij de grootste worden dan neem ik aan dat we in een coalitie komen. Daar hebben hoofddoekjes niks mee te maken."

Uit het programma van Zuid-Holland verdween het hoofddoekverbod ook. Provinciaal lijsttrekker Henk de Vree bevestigt dat dat opzettelijk gebeurde. "U mag er van uit gaan dat alle keuzes bewust zijn", zegt hij. Volgens De Vree is er geen sprake van een koerswijziging. "Het standpunt met betrekking tot de islam is een landelijk standpunt. Het hoeft daarom niet nog eens apart in ons provinciale programma te worden benoemd."

Gisteren verscheen het verkiezingsprogramma van de PVV Noord-Brabant. Veel van de tekst over islam is dezelfde als vier jaar geleden. "Boerka's en hoofddoekjes zijn tekenen van onderdrukking van vrouwen." Maar ook in Noord-Brabant verdween de toevoeging die er in 2011 nog wel stond: "Ambtenaren, Statenleden en Gedeputeerden vertegenwoordigen Brabant en Nederland en dienen deze uitingen niet te dragen".

'Iedere provincie maakt eigen programma'
Partijleider Geert Wilders zei eerder deze week op BNR Nieuwsradio dat het standpunt van de PVV niet is gewijzigd. "In iedere provincie maakt de PVV zijn eigen programma, bij de één staat er wat meer in dan bij de ander, maar ons islamstandpunt blijft hetzelfde."

De PVV heeft inmiddels in negen provincies een verkiezingsprogramma gepubliceerd. In Overijssel en Limburg nam de partij de zinsnede uit 2011 over: 'geen boerka's en hoofddoekjes voor ambtenaren, statenleden en gedeputeerden'. De PVV in Utrecht had in 2011 precies diezelfde zin staan, maar is dit keer uitgesprokener: 'geen boerka's en hoofddoekjes in het provinciehuis'. De PVV in Gelderland blijft even radicaal als in 2011 en wil een 'verbod op hoofddoekjes in publieke functies en openbare gebouwen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden