Hoofddoek-aanhangers stunten met geheel bedekte Barbiepop

Barbie heeft het ‘juiste pad’ gevonden, lijkt het. Geen minirokken, geen decolleté, geen make-up. De nieuwe Barbies die de schooltassen van Turkse meisjes sieren hebben keurig een hoofddoek op en zijn van top tot teen voorzien van stof.

door Erdal Balci in Istanbul

Turkije kent een strenge wetgeving als het gaat om het dragen van hoofddoeken op scholen. Op geen enkele school mogen meisjes hoofddoeken dragen. Ook niet op de universiteiten en zelfs niet op theologiefaculteiten. Veel studentes die weigerden om hun hoofddoek af te doen hebben om deze reden hun studies moeten staken.

De strenge houding van de staat zet al jaren veel jaren kwaad bloed in religieuze kringen. De schooltassen met de ‘moslima-Barbies’ geeft nu een goede kans om diezelfde staat te ‘pesten’.

Op het schoolplein in de wijk Tarabya in Istanbul krioelt het van de kinderen. Het is pas de tweede schooldag. Dit zijn de kinderen van ouders die de privéschool even verderop niet kunnen betalen. Deze kinderen moeten met zijn veertigen in een leslokaal. De ideale omstandigheden om op zoek te gaan naar de tassen met de speciale Barbies. Hier geen gebrek aan moeders met hoofddoeken die hun kinderen naar school begeleiden.

Merve is zes jaar, begint dit jaar met school en is een beetje zenuwachtig. Vorige week hebben ze haar schoolspullen gekocht. Haar moeder: ,,Ze wou zelf deze tas hebben.” Terwijl ze dit zegt, streelt ze de haren van haar dochter. Moeder is trots op de keuze van haar dochter. Merve: ,,Ik vind die andere Barbies stom. Deze is veel leuker. De andere Barbies zijn bloot.”

Er zijn nog meer meisjes met die tassen. Directeur van de school, Mustafa Alapli, zegt voorlopig geen maatregelen te zullen treffen. Totdat ze een instructie krijgen van het ministerie.

Alaaddin Dincer, voorzitter van het onderwijsvakbond, Egitim-Sen, heeft woedend gereageerd op de ‘nieuwigheid’ van het net begonnen schooljaar. Hij vindt dat de schooltassen verboden moeten worden. ,,Dit soort dingen zijn pedagogisch gezien onverantwoord. Ze gebruiken de kinderen voor hun eigen ideologische oorlog. We maken ons zorgen over de toekomst van Turkije.”

Een ander aspect van deze nieuwe Barbies is het grote geld dat zo te zien verdiend wordt met deze ‘oorlog’ tussen de islamisten en de seculieren. Een winkelier die schoolspullen en speelgoed verkoopt in het centrum van Istanbul, Kubilay Altun, zegt: ,,Deze dingen komen uit China. Ze hebben geen kwaliteit en zijn goedkoop. Maar ik heb er in een maand wel negenhonderd van verkocht. Slimme ondernemer, degene die ze uit China importeert.”

Behalve deze tassen gaan ook Barbies met hoofddoeken en ‘islamitische’ kleding als warme broodjes over de toonbank. ,,De ouders uit bepaalde kringen willen dat hun dochters deze Barbies als model nemen. Ze hebben hier toch alle recht op? Daarnaast is het ook goed zaken doen. Het is een gat in de markt”, zegt Altun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden