update

'Hoofd Amsterdamse brandweer met de dood bedreigd door eigen personeel'

Leen Schaap Beeld ANP

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Schaap heeft twee keer aangifte gedaan, bericht het AD.

De aangiftes worden onderzocht, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Over de precieze aard van de bedreigingen worden geen nadere mededelingen gedaan.De brandweercommandant, die sinds zijn komst in 2016 in de clinch ligt met een deel van het personeel, deed hiervan afgelopen februari en maart aangifte. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Schaap staat in de tussentijd onder bewaking, hebben bronnen uit het politieteam dat hem beveiligt gezegd.

De doodsbedreigingen komen volgens de krant uit de Amsterdamse brandweerorganisatie zelf. De politie heeft verschillende brandweerlieden verhoord, aldus bronnen rond het onderzoek. Volgens hen is er een geldinzamelingsactie gehouden om Schaap dood te laten rijden. Een andere bedreiging zou komen uit de hoek van een motorbende.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt bedreigingen aan het adres van de brandweercommandant 'onacceptabel'. "Ik heb contact gehad met Leen Schaap en de situatie met hem besproken", zegt ze. De kersverse burgemeester heeft volgende week een afspraak staan met de commandant en de plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio, Bas Eenhoorn. "Uiteraard wacht ik het onderzoek van het OM naar de bedreigingen af. Ik zal het brede dossier brandweer met voorrang behandelen."

Schaap trad in 2016 aan als brandweercommandant, na een lange carrière bij de politie. Hij kreeg de taak de heersende cultuur binnen de Amsterdamse brandweer flink aan te pakken. Hij zei eerder dat er op de kazernes sprake is van een verziekte sfeer.

Zijn woorden stuitten op forse kritiek vanuit het korps, die ze als beledigend en kwetsend ervaren. Onlangs vroegen de vakbonden het bestuur van de veiligheidsregio om een onafhankelijk onderzoek naar zijn uitlatingen. Ze meenden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim door de kritiek die hij de afgelopen tijd op het korps heeft geuit. Zo noemde Schaap in april tijdens een radio-interview de ondernemingsraad van de brandweer ‘de medezeggenschapsmaffia’. De veiligheidsregio gaf aan de oproep geen gehoor.

Krakers

Schaap leidde, voordat hij bij de brandweer werkte, als politiecommissaris ruim 25 jaar ontruimingen van kraakpanden in Amsterdam. Trouw volgde hem in 2015 voor en tijdens de ontruiming van de Tabakspanden, het grootste en oudste krakersbolwerk van Amsterdam. 

Voor Van der Laan stond er destijds politiek gezien veel op het spel. Als de ontruiming een puinhoop werd zou hij er verantwoording voor moeten afleggen in de gemeenteraad. Schaap vroeg daarom bij de ontruiming in plaats van hondengeleiders voor waterkanonnen. Drie stuks als het kan, zodat er 'op twee fronten gevochten kan worden'. "Geweldig middel", aldus de commandant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden