Honkbalploeg biedt Japan vrije doorgang

ATLANTA (ANP) - De heuvel in Fulton-County Stadium, Atlanta, was eindelijk voor hem. Geoffrey Kohl op de plaats waar voor de Braves vaak miljonairs als Tom Glavine, Greg Maddux of John Schmoltz hun werk beginnen.

“Een mooi moment”, vond de werper zijn binnenkomst in het stadion van de Atlanta Braves. Tot zijn eerste Japanse tegenstander, Takabayashi, de vierde bal over de omheining tilde. Kohl was wakker, gewekt uit een droom die eindigde bij 12-2 voor de Aziatische kampioen. De uitslag deed Kohl tekort. Vijf innings bood de pitcher van Neptunus de medaillekandidaat goed partij, ondanks de perfecte voltreffer aan het begin van de eerste inning en nog een tweede, van Okubo, aan het begin van de tweede. “Ik schrok natuurlijk wel. De eerste was gewoon een slechte pitch. Zoiets maakt je wel direct wakker. Ik was er gelukkig vrij snel overheen.” Kohl deed het buiten de twee solo-homeruns ('die doen het minste pijn') vijf innings naar behoren, gooide uiteindelijk 109 ballen.

Zijn teamgenoten waren minder op dreef. De oh's en ah's bij gemiste vangballen waren bij het languit liggende publiek niet van de lucht. Vooral de nieuwe Amerika-ganger Evert-Jan 't Hoen kende een moeizame start. De aankoop van de California Angels was lange tijd een bron van onrust voor zijn teamgenoten. “Iedereen was nerveus, geïmponeerd. De spanning was duidelijk te voelen. De Spelen, Amerika, voor het eerst in dit stadion, het onberekenbare licht, het lange oponthoud: dat maakt zo'n duel moeilijk”, sprak bondscoach Jan-Dick Leurs zalvende woorden over de moeizame opening van zijn ploeg.

Leurs had het liever over de schandalige behandeling vooraf. Door een fikse regenbui in de middaguren liep het programma anderhalf uur vertraging op, bleef het eten voor de ploeg weg, kwam er geen bus toen het Oranje-gezelschap veel te vroeg naar het stadion werd gedirrigeerd. “Ik ben verbaasd dat zoiets in dit land kan gebeuren. Er klopte niets van”, liet Leurs in het honkbalmekka zijn irritatie de vrije loop.

De Japanners zaten overigens op weg naar het stadion twee uur in hun bus opgesloten. Ze ondergingen alle ellende koel. Honkbal is voor hen niets anders dan auto's bouwen of Frans leren: training maakt beter, totale devotie leidt echter tot perfectie. Die perfectie is voor de Nederlanders, ondanks het bezoek van een trainingsstaf van de New York Yankees in de aanloop naar de Spelen, nog ver te zoeken.

Toch bleef Nederland nog lang in het spoor van Japan. In de gelijkmakende slagbeurt van de tweede inning zorgde Edsel Martis voor zijn eigen historisch moment. Hij raakte de bal van Misawa vol en constateerde bij het passeren van het eerste honk, dat hij zijn rondje rustig kon afmaken. “Onbeschrijfelijk”, was zijn commentaar. De opvlieging hield de gedachte in stand, dat Nederland een serieuze tegenstander was. Na het vertrek van Kohl, bij 1-4, was dat niet meer het geval. Tom Nanne, Eelco Jansen en Danny Wout hadden nauwelijks vat op de relatief onervaren Aziatische slagploeg.

Pas bij 1-12 veerde het publiek weer op. Marcel Joost, de meest ervaren man aan Nederlandse kant, sloeg de tweede homerun van Oranje en vervolgens kwamen alle honken nogeens vol. Zonder resultaat. “Onze prioriteiten liggen in andere wedstrijden”, legde Leurs aan de Japanners uit. “We hebben in elk geval aan de Amerikanen laten zien, het spel te kunnen spelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden