Honkballes van echte helden

Een van de deelnemers aan de clinic krijgt instructies van spelers uit de Major League. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Een van de deelnemers aan de clinic krijgt instructies van spelers uit de Major League. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN)

Omdat hij zijn jeugddroom nooit is vergeten, organiseert honkballer Rick van den Hurk vier clinics voor de jeugd. Hij bracht zes Amerikanen uit de Major League mee. Gisteren was het gezelschap in Haarlem.

Fred Troost

Verwachtingsvol, de harten sneller kloppend dan normaal, gespannen, zo betreden honderdvijftig jochies het Kennemer Sportcenter. Ze zijn tussen zes en twaalf jaar en dragen trots het honkbalpak van hun club. Binnen wachten honkballers van statuur, grote namen, helden. Zes komen uit Amerika, tien zijn spelers van het Nederlands team. Ze gaan de jongens honkballes geven, ’clinic’ heet dat.

De anderhalf uur dat de jongens bezig zijn, moeten ze in groepen van ongeveer twintig langs vier ’stations’: vraag en antwoord, vangen, gooien, slaan. Ze krijgen instructies van in oranje teampakken gestoken topspelers. Dirk van ’t Klooster is er, en Tjerk Smeets en David Bergman. Zij doen voor hoe het moet, geven aanwijzingen om het beter te doen. Heel intensief concentreren de jongens zich op hun opdrachten.

Het gaat er ontspannen aan toe, maar serieus. Een doorschietende bal? Geeft niet. Kijk, zo moet je gooien en zo houd je je knuppel vast als je gaat slaan. Ook de Amerikaanse spelers geven aanwijzingen, doen voor, complimenteren met een schouderklop die je doet groeien. Als je zo bezig bent, vergeet je dat je instructeur een veelverdiener uit de Major League is. Ook die topper gaat helemaal op in de aandacht die hij aan zijn instructies wijdt.

De clinics zijn een initiatief van Rick van den Hurk. Ooit was hij een Eindhovens jochie dat droomde over honkbal op het hoogst denkbare niveau. „Ik was als kleine jongen al gek van de Major League.” Nu speelt hij zelf in het walhalla van het honkbal. Na een carrière bij de Florida Marlins speelt de 25-jarige pitcher nu voor de Baltimore Orioles.

„Ik zit in een unieke positie. Ik speel Major League, ik heb connecties met deze jongens”, zegt hij, wijzend op de Amerikaanse spelers. Die honkballen in de States ook op het hoogste niveau: Adam Jones en Jeremy Guthrie net als Van den Hurk bij Baltimore, John Baker bij Florida, Gregory Halman bij Seattle.

Ze zijn, vertelt Van den Hurk, maar al te graag naar Nederland gekomen, nu in Amerika de competitie stil ligt. De Nederlander had bedacht wat hij in zijn vrije periode in Eindhoven moest doen. De droom uit zijn jeugd had hem nooit losgelaten. Nu voor deze kinderen waarmaken, wat voor hemzelf destijds onbereikbaar bleef, leek hem een mooi doel.

Was het moeilijk zijn collega’s te overtuigen mee te doen? „Nee”, lacht Van den Hurk. „En als ik zie hoe het hier gaat, hoef ik ook niet bang te zijn dat ze vinden dat ik teveel beloofd heb. Dit is toch geweldig. Kijk naar die stralende ogen.”

Met hulp van lokale Basebal Academy’s kwamen vier clinics tot stand: in Eindhoven (zaterdag), Haarlem (gisteren), Rotterdam (morgen) en Antwerpen. Alle clinics zitten zo goed als vol met twee sessies van 150 deelnemers. De plaatselijke academy’s hebben talentontwikkeling als doelstelling en verder het verspreiden van honkbal in de breedste zin des woords. Het initiatief van Van den Hurk sluit daar mooi bij aan.

Aan het eind van de clinic plaatsen de Amerikaanse en Nederlandse spelers zich achter tafels, midden in de hal. Alle deelnemers komen langslopen. Ze krijgen handtekeningen op posters, op ballen en op een enkel shirt. Aan het eind wacht nog een tas met shirt en cap. Trotse ouders maken vanachter het voor de tribune gespannen net foto’s en filmpjes.

Dani (7) en Istvan Hollander (10) worden door hun moeder gefilmd en gefotohrafeerd. Ze honkballen bij Rooswijk in Velsen. „Hoe het was? Leuk, ik heb geleerd hoe ik beter kan gooien en slaan”, zegt de een. „Sommige dingen waren helemaal nieuw”, verwondert zich zijn broer. De inschrijving had wel tot nervositeit geleid, vertelt hun moeder. „Ze vonden het erg spannend. Ik vind het prachtig dat Rick dit geïnitieerd heeft. Eigenlijk geeft hij cadeau wat hij zelf graag had willen krijgen.”

De clinics geven Van den Hurk ook wat terug. „Wie wil er nog wat vragen?”, vraagt hij een groepje zevenjarigen. Een ventje steekt zijn arm op: „Rick, welke voetbalclubs vind jij het goedst?” Als de honkballer toegeeft dat hij uit Eindhoven komt en ja, dat hij dus voor PSV is, kijkt het mannetje wel een beetje teleurgesteld, maar al te erg is het niet. Echte helden kunnen niet wankelen.

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden