Honkballegende Derek Jeter blijft altijd dat jongetje in het park

Korte stop van New York Yankees maakt met winnend punt een einde aan zijn imposante carrière

NANDO BOERS

Op zondagnacht kwam in Amerika een einde aan een imposante honkbalcarrière. Derek Jeter (40), de beroemde korte stop van New York Yankees stapte in Boston voor de laatste keer van het veld.

Robert Eenhoorn keek afgelopen vrijdagochtend thuis in Rhoon naar de hoogtepunten van de voorbije Amerikaanse honkbalnacht. Hij zag Derek Jeter, zijn oude ploeggenoot, het winnende punt binnen slaan tegen Baltimore Orioles, in zijn laatste wedstrijd als veldspeler. "Hoe kan dat nou, joh?" stamelt Eenhoorn. "Ja, euh, die jongen, weet je, die gozer, die heeft echt een ongelooflijke carrière. Dit, wat hij gisteren deed, dat is wie hij was als honkballer."

Robert Eenhoorn stond midden jaren negentig van de vorige eeuw een aantal jaren onder contract bij New York Yankees, als korte stop. Zijn loopbaan kreeg een knauw door de pijlsnelle opkomst van een nog betere korte stop, Derek Jeter. "Terecht dat hij mijn plek innam", zegt Eenhoorn, die verhuisde naar het tweede honk en voor de Yankees twintig keer in de hoofdmacht uitkwam. "Hij is de absolute top. Niet alleen als speler was hij belangrijk voor zijn club, maar voor het hele Amerikaanse honkbal. Derek krijgt in elk stadion applaus."

Op donderdagnacht hing de magie in de lucht boven de New Yorkse wijk de Bronx, waar de Yankees hun thuiswedstrijden spelen. Pas een kwartier voor tijd verdween de regendreiging die de wedstrijd had kunnen verpesten, en verscheen er een regenboog boven het stadion, gevolgd door een zalmroze gloed van de ondergaande zon. Jeter, die met de Yankees vijf keer kampioen werd en de speler is met de meeste honkslagen uit de geschiedenis van Amerika's beroemdste sportteam, betrad voor de laatste keer het veld als korte stop. Hij keek om zich heen, zoog de atmosfeer voor de laatste keer op, knipperde met zijn ogen en moest zichtbaar een paar keer een krop in zijn keel wegslikken. 'Nooit maakte hij de club of zichzelf ten schade', zei de televisiecommentator van dienst met gedragen stem alsof Jeter werd zaligverklaard. In zijn eerste slagbeurt van de avond sloeg Jeter direct een honkslag en een paar uur later timmerde hij de winnende punt binnen. Toen Jeter afgelopen weekeinde in Boston voor de laatste keren het slagperk betrad als aangewezen slagman, kreeg hij van de fans van aartsrivaal Boston een respectvol applaus waarna fans zijn naam begonnen te scanderen.

In de Zuid-Koreaanse stad Daegu keek honkbalprof Rick van den Hurk op donderdag via de televisie naar de laatste thuiswedstrijd. "Weer twee hits, dat was echt kippenvel", zegt Van den Hurk. "Hij verdiende zo'n afscheid voor eigen publiek zo ontzettend."

De Nederlandse werper van de Samsung Lions pingpongde jaren tussen de satellietteams en de hoofdmachten van ploegen als Florida Marlins, Baltimore Orioles en Pittsburgh Pirates voor hij begin 2013 naar de Zuid-Koreaanse profcompetitie verkaste. De Eindhovenaar stond één keer tegenover Jeter, in de interland Nederland-USA, in 2009. "Hij sloeg een bal naar de korte stop", zegt Van den Hurk. "Uit op het eerste honk, missie volbracht. Het was een mooi moment, want het was Jeter, maar het was ook gewoon een wedstrijd en competitie is dan competitie."

In 2001 kocht Van den Hurk 'The life you imagine', een boek van Jeter met 'levenslessen om je dromen te bereiken', zoals de ondertitel luidt. Van den Hurk was toen 18 jaar oud. "Ik heb er veel van geleerd", zegt hij. "Ik zag iets van mezelf terug in zijn werkwijze en dat bracht me het geloof en de gedrevenheid om door te zetten en prof te willen worden."

"Weet je wat het knappe is van Jeter?" zegt Eenhoorn. "Hij heeft in zijn spel het plezier weten te behouden. In Amerika is honkbal een spel dat je begint te spelen in het park, met vriendjes, een bal en een knuppel. Derek is dat gevoel nooit kwijtgeraakt, terwijl hij twintig seizoenen in New York speelde, waar de druk op profs toch echt het grootst is. Derek is altijd die jongen van het parkje gebleven."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden