Honkbalclub Kinheim gebaat bij leiding trio ex-internationals

Van onze honkbalmedewerker

De bijna bejaarde Amerikaanse werper Bahnsen werd door de Amersfoortse slagploeg op tien honkslagen in vijf innings getracteerd. Kinheim stootte HCAW, dat zo sterk was begonnen, ruw van de troon (2-9 en 8-7). Pirates en Sparta verdeelden de punten die beide ploegen dit jaar hard nodig zullen hebben.

Bij Kinheim ligt de technische leiding in handen van een drietal. In alfabetische volgorde: Frank Bos, Gerlach Halderman en Haitze de Vries. De laatste twee speelden ook vorig jaar aan het Haarlemse Badmintonpad. Bos leek jarenlang niet uit het Nicols-pak te slaan, maar vond het driemanschap een te grote uitdaging om de kans te laten lopen. Nadat hij zijn besluit bekend had gemaakt, werd hij middenin het seizoen bij zijn oude club verstoten. Opvallend is dat, met wie van de drie je ook praat, de antwoorden vrijwel eensluidend zijn. "Logisch, want onze opvatting over honkbal is dezelfde" , grijnst catcher Halderman.

Een van de sterke punten van het trio is ervaring. Samen hebben zij er meer dan 150 interlands op zitten. Toch hebben zij een van hun uitgangspunten al moeten laten varen. "We hadden besloten dat in elke wedstrijd een van ons niet zou spelen en de coaching zou verzorgen. Hij kon zich daar dan helemaal op concentreren. Maar donderdag hebben we wel gemerkt dat dat niet de oplossing is" , vertelt Bos. "Onze tweede catcher, Michael van de Ende, is nog jong. Gerlach en zijn ervaring werden node gemist. Dat was een van de oorzaken van het 210 verlies. In de toekomst zal het dus gebeuren dat we alle drie spelen. Dat geeft wat meer geren rond het coachvak, maar daar moeten de spelers dan maar aan wennen" , aldus tweede honkman Bos, die zelf nog maar weinig in het veld staat.

Met zeven werpers meent het drietal coaches een eind te kunnen komen. "We hebben ook bewust geen Amerikaanse werper laten komen. Na het vertrek van Robert Knol hadden we een goed slaande korte stop nodig" , legt De Vries uit. "Die hebben we gevonden in Brian Kelley." Erik Lommerde had zaterdag geen kind aan de anders zo gevaarlijke HCAW-slagploeg.

Gisteren maakte de van Nicols teruggekeerde Paul Nanne het karwei van zijn broer Tom en van Marc Steenhof bekwaam af. Hij stond HCAW in de laatste drie slagbeurten geen enkel punt meer toe, waardoor de 8-7 voorsprong tot het einde op het bord bleef staan. "De spelers hebben de les van afgelopen donderdag goed ter harte genomen" , klinkt het drietal eensgezind. "Toen misten we inzet; die was er nu wel. Het gaat nog niet super, maar wel gedegen. De plaats in de play-offs die het doel is, kan alleen worden gehaald, als er hard voor wordt geknokt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden