'Honkbal? We volgen het wel via internet'

Pers meed WK honkbal in Panama

KRISTEL VAN TEEFFELEN

Het is gekkenhuis bij de Nederlandse honkbalbond. Nu Oranje wereldkampioen is geworden, staan media in de rij voor een interview met spelers dan wel coaches. Dat was een week geleden wel anders.

De Nederlandse pers was afwezig bij de overwinningen van Oranje op regerend wereldkampioen Amerika, olympisch kampioen Zuid-Korea en 25-voudig wereldkampioen Cuba. Alleen tijdens de finale, opnieuw tegen Cuba, waren er drie journalisten: een verslaggever en cameraman van de NOS en freelancer Maarten Kolsloot, die schrijft voor NRC Handelsblad en het samenwerkingsverband van regionale kranten GPD.

"Het is jammer dat er amper Nederlandse pers was", zegt Petra Dorrestijn, hoofd pr bij de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). "Ik denk dat de Nederlandse honkbalprestaties van de afgelopen jaren niet goed op waarde zijn geschat."

Kolsloot is het met haar eens. "Honkbal is één van meerdere sporten die meer aandacht verdienen. Het Nederlands team zit al jaren op een stijgende lijn, maar de pers had geen interesse in het toernooi. 'We kunnen het prima via internet volgen', hoorde ik dan. Of: 'we hebben geen budget'."

De bond besloot vooraf geen persvoorlichter mee te sturen: dat zou duur zijn en van hetzelfde geld konden twee extra spelers mee. Volgens Dorrestijn heeft de KNBSB vanuit Nederland veel gedaan om het WK bij media onder de aandacht te brengen. Sportmarketeer Frank van den Wall Bake benadrukt echter dat alleen persberichten versturen niet genoeg is. "Veel sportbonden onderschatten het belang van een goede pr. Nodig ze bijvoorbeeld een keer uit voor een training. Dan gaat zo'n sport leven bij de journalisten." Van den Wall Bake zou wel een persvoorlichter hebben meegesturd naar Panama. "Die kan ter plekke smeuïge invalshoeken verzinnen in plaats van enkel de standen door te geven.

Wel zijn de media daar volgens de sportmarketeer ook deels zelf verantwoordelijk voor. Ze hadden best wat alerter mogen zijn op de goede prestaties van het Nederlandse honkbalteam van de afgelopen jaren.

Kolsloot is het daarmee eens: "Uiteindelijk zijn het ook journalisten die een sport populair kunnen maken met mooie verhalen. Maar veel van mijn collega's lijken dit niet zo te zien."

Waarom besloot de sportredactie van Trouw wel naar het WK turnen in Japan te gaan en niet naar het WK honkbal? Chef Fred Buddenberg: "Als je moet kiezen tussen turnen of honkbal, dan is die keuze snel gemaakt. Turnen is een olympische sport, honkbal is klein in Nederland."

Van den Wall Bake hoopt dat de KNBSB de wereldtitel volop gaat gebruiken. "Laat de spelers clinics geven op honkbalverenigingen, geef lezingen. Een wereldtitel is de beste propaganda voor je sport."

Huldiging tot nader order uitgesteld
De Nederlandse honkballers komen vandaag aan op Schiphol. Op een huldiging moeten zij echter nog even wachten. De KNBSB wil pas huldigen als het team compleet is. Veel van de Oranje-spelers komen uit Curaçao en zijn vanuit Panama direct naar huis gevlogen. Anderen moeten zich melden bij hun club. Wanneer en waar de huldiging plaats gaat vinden, is nog niet bekend.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden