Honkbal heeft voor even de profstatus

Het is op zijn minst een beetje wennen. Als in de catacomben van het Pim Mulier stadion de persconfentie van de Honkbalweek op het punt van beginnen staat, schuiven vier mensen achter de microfoons. Een contactman, de voorzitter van de organisatie en dan... Nee, geen Jan Dick Leurs.

Eric Hornstra

Jan Dick Leurs, een monument binnen het Nederlands honkbal, is naar de kantlijn verdreven en het publiek zal hem missen. Leurs, scherp van tong, af en toe zelfs narrig, maar altijd even gedreven, is bij de nationale selectie vervangen door het koppel Pat Murphy/Charles Urbanus.

Sinds 30 april waait er een nieuwe wind door de honkbalafdeling van de KNBSB. De oude goeroe mocht, nee moést verdwijnen, omdat zijn nevenactiviteiten het niet toelieten dag en nacht met de nationale selectie bezig te zijn. Dat offer kan Charles Urbanus wel brengen. In ieder geval tot en met de Olympische Spelen. Juni, juli, augustus, september...voor een paar maanden krijgt het honkbal zowaar een heuse profstatus. Daarna is het project voorbij en gaat het honkbal waarschijnlijk verder volgens de vertrouwde modus: in de marge.

Het eeuwige geschipper rond geld en faciliteiten blijkt plotseling van de baan, nu de bond aan de primaire eis van NOC-NSF -full-time beschikbaarheid van spelers en staf- voldoet. De rol van de sportkoepel blijft daarbij een wonderlijke. Voor het seizoen trok NOC-NSF nog een bedrag van vijf ton in, omdat het topsportbeleid binnen het honkbal niet zou deugen, nu doet niemand moeilijk als er een afkoopsom (dertigduizend dollar voor Murphy) vereist is.

Nieuwe mensen, een nieuwe aanpak. In hun uitstraling zijn Murphy en Urbanus heel andere mensen dan Leurs. Murphy -nog geen maand in het land- is de lolbroek van de twee. De Amerikaan is op de Nederlandse snelwegen al enkele malen gefotografeerd (,,Oh, is dat die flits die ik telkens zie''), omdat hij naar eigen zeggen de omrekentabel van mijlen naar kilometers niet kent. Murphy is ook Amerikaanser dan Amerikaans. ,,Ik kom hier niet voor een vakantie, daar ben ik te jong voor'', flapt de man die twaalf jaar terug al eens bondscoach was eruit.

Als pr-man voor de organisatoren doet Murphy het goed. ,,Iedereen in Amerika kent de Haarlemse Honkbalweek'', zegt hij zonder blikken of blozen. ,,Dit is het sterkste pre-olympische voorbereidingstoernooi ter wereld.''.

Die laatste veronderstelling is niet eens zo wild. Italië en Nederland vertegenwoordigen de Europese top, Japan en Taiwan zijn de Aziatische vertegenwoordigers en de meeste aandacht zal uitgaan naar de landenteams van Cuba en de Verenigde Staten. Natuurlijk melden die tegenstanders zich niet allemaal met hun sterkste spelers, maar voor Oranje kan de confrontatie major league-spelers alleen maar positief werken.

Nederland heeft een stevig doortimmerd programma naar Sydney, vindt Charles Urbanus. Met de komst van Murphy als wedstrijdcoach heeft hij het bepaald niet rustiger gekregen. ,,Veel jongens zijn dankzij NOC-NSF vrij van hun normale werk. Ze krijgen vanaf nu een heel intensief programma. Van de twee of drie trainingen die ze gewend zijn, gaan ze nu naar vijf of zes dagen per week.''

Op weg naar de Olympische Spelen is er slechts één storende factor. Na de honkbalweek moeten de play-offs van de competitie nog worden afgewerkt. ,,Vervelend'', vindt ook Urbanus, maar de 131-voudig international legt uit dat het werkschema daarin voorziet. ,,Na de Honkbalweek blijft Taiwan als sparringpartner in ons land. Zo kunnen we de balans bewaren. Eventuele tekorten vullen we aan met olympic prospects spelers uit het B-team die over vier jaar in Athene aan de beurt zijn.''

,,Als de play-offs gevorderd zijn tot de finale, hebben we weer een behoorlijke mix en kunnen we op opeenvolgende dagen tegen de Aziaten spelen. Dat is nodig, want in Sydney stuiten de honkballers op een spelfrequentie die ze niet kennen, met maar één rustdag in een serie van zeven speelronden.''

De bondscoaches verheugen zich over de terugkeer van enkele spelers. Rikkert Faneyte is er tijdens de HHW al bij. ,,Hij is goud waard met zijn major league-ervaring'', zegt Urbanus. Rikkert geeft leiding aan het buitenveld, slaat goed en is gevaarlijk op de honken.'' Wellicht komt Ralph Milliard van de Cincinnati Reds (Urbanus: 'Hij reageerde positief') daar in een later stadium bij.

De Haarlemse Honkbalweek heeft voor Murphy en Urbanus uiteindelijk een tweeledig motto: presteren en prepareren. ,,Het wordt een mooi toernooi'', voorspelt Urbanus. ,,Maar één met veel korte stootslagen, hit-and-run, stelen. En weinig homeruns.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden