Honkbal als prelude op handel tussen Cuba en VS

AMSTERDAM - De nieuwe wind die waait over de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba kon niet beter geëtaleerd worden dan door de sportieve besprekingen die deze week in Havana plaatsvinden.

Van onze redactie economie

Een delegatie van het Amerikaanse honkbalteam Baltimore Orioles overlegt met het nationale Cubaanse team over een vriendschappelijke wedstrijd in maart van dit jaar, zowel op Cuba als in Baltimore. De opbrengst van beide duels gaat naar een katholieke liefdadigheidsorganisatie die al jaren actief is op Cuba.

De sportieve schermutselingen moeten de weg vrijmaken voor serieus handelsverkeer tussen de VS en Cuba, iets wat al 37 jaar, sinds de mislukte invasie in de Varkensbaai, volstrekt onmogelijk is. De afgelopen jaren is het beleid van de VS al diverse keren 'verzacht'. Vorig jaar nog werden weer chartervluchten naar het 150 kilometer van Florida gelegen eiland toegestaan, het versturen van medicijnen werd vergemakkelijkt en de naar schatting 1 miljoen Cubaanse ballingen in de VS kregen de gelegenheid onbelemmerd geld over te maken aan hun familieleden.

De maatregelen die gisteren door de regering-Clinton werden aangekondigd, gaan echter veel verder. Er worden meer contacten tussen Amerikanen en Cubanen toegestaan en het wordt mogelijk dat ook Amerikanen geld sturen naar behoeftige Cubanen. Clinton is daarnaast van plan een postdienst naar Cuba toe te staan. De huidige postbezorging loopt via Canada of Mexico en duurt daardoor maanden. Verder wil Clinton de voedselverkoop aan niet-overheidsinstellingen uitbreiden. De VS benadrukten dat de maatregelen niet tot doel hebben de betrekkingen met de Cubaanse regering te verbeteren, maar steun te betuigen aan het Cubaanse volk. Het handelsembargo blijft gehandhaafd, aldus een woordvoerder.

Het embargo verbiedt de verkoop van voedsel aan Cuba door Amerikaanse bedrijven, maar krachtens de nieuwe regeling zou verkoop mogelijk worden aan bijvoorbeeld de katholieke kerk. Daarnaast wordt overwogen de verkoop van kunstmest, onkruidverdelgingsmiddelen en landbouwwerktuigen aan onafhankelijke boeren in Cuba mogelijk te maken. Dan moeten er wel maatregelen worden genomen om te garanderen dat de transacties niet ten goede komen aan Cubaanse overheidsinstellingen.

In Washington circuleerden gisteren meteen al namen van landbouwbedrijven die tezamen voor ruim zeshonderd miljoen gulden kunnen gaan exporteren. Dat zou een verdubbeling inhouden van de huidige totale export naar Cuba.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden