Honingnotenbrood - VEGETARISCH

Vandaag het laatste recept als antwoord op de vraag van de moeder met tienerdochters voor koeken met een hoge verzadigingswaarde. Het komt uit het bij Bosch en Keuning verschenen boekje 'Broodbakken'.

Voor 2 middelgrote broden

300 g volkorenbloem, 350 g ongebleekte witte bloem, 2,5 theel. zeezout, 20 g verse gist, verkruimeld, 350 ml lauwwarm water, 3 eetl. honing, bloem voor het bestuiven, 300 g noten (elke combinatie van walnoten, hazelnoten, amandelen, macadamia's, cashewnoten), licht geroosterd en grof gehakt

Bereiding

Meng alle bloem en zout in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kleine kom de gist met iets van het water tot een gladde massa en giet deze in het kuiltje. Los de honing op in de rest van het water en giet het in het kuiltje. Kneed de bloem door het vocht tot een zacht deeg ontstaat. Als het deeg aan de vingers blijft plakken, kneed er dan nog extra bloem door, 1 eetlepel tegelijk. Als er nog droge kruimels onder in de kom liggen - of het deeg moeilijk te bewerken is - doe er dan nog water bij, 1 eetlepel tegelijk. Leg het op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het stevig 10 minuten tot een glad deeg. Sla het deeg met de hand plat, strooi er een derde van de noten over en vouw het steeds dubbel tot het deeg en de noten goed vermengd zijn. Herhaal dit twee keer, kneed het deeg tot een bal en leg het weer in de kom. Dek deze af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen tot het is verdubbeld, circa 2 uur. Kneed het gerezen deeg door, leg het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 1 minuut, zodat alle noten gelijkmatig verdeeld zijn. Verdeel het deeg in tweeën. Kneed elke helft tot een gladde bal en zorg dat geen noten uitsteken. Leg de deegballen op een bakplaat, dek ze af en laat ze 1,5 uur rijzen. Haal de doek van het deeg en snijd de bovenkant een paar keer diagonaal in met een scherp mes. Bak de broden 15 min. in een voorverwarmde oven van 220 C, temper de oven tot 190 C en bak nog eens 20-25 min.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden