Honingkruidkoek

Mail van imker Pim Lemmers, die u wellicht kent van de radio bij 'Vroege Vogels' en van Giel Beelen. 2012 was het Jaar van de Bij, maar alle activiteiten gaan in 2013 vrolijk verder, zo meldt hij. Want de bij blijft het moeilijk houden. En dat terwijl wij het nijvere beestje hard nodig hebben, aangezien bijna 80 procent van alle landbouwgewassen afhankelijk schijnt te zijn van bestuiving. Heb ik in 2012 eigenlijk wel voldoende aandacht gegeven aan de bij? Ik vrees van niet. Dat probeer ik in 2013 goed te maken; om te beginnen met een honingrecept.

Maar welk? Ineens moet ik denken aan de Nederlandse vriendin in het buitenland, die vroeg of ik uit de supermarkt ontbijtkoek met minder suiker voor haar wilde meenemen. Ik dacht dat ze honingkoek bedoelde, maar nee, ze bedoelde echt ontbijtkoek die zo heet: met minder suiker. 'In deze koek is glucosestroop gedeeltelijk vervangen door een natuurlijk voedingsvezel', aldus de firma Peijnenburg. Mij klinkt dat niet heel smakelijk in de oren. Dan liever honingkoek. Die hebben de koekenbakkers ook in het assortiment, maar daar zitten dan weer bonkjes karamel in. Al die fratsen, wat is er mis met simpel doch doeltreffend? Imker Pim stuurde een pot honing en ik sloeg aan het bakken. Mijn pogingen leken helaas in de verste verte niet op ontbijtkoek, maar herdoopt tot kruidkoek was het succes eclatant!

Tips

Geen zin in specerijengestamp? Neem dan 2 eetlepels kant-en-klare koekkruiden.

Alleen honing werkt niet, je hebt wel bruine basterdsuiker nodig, niet alleen voor de donkere kleur maar ook voor de luchtige koekstructuur.

Honing afwegen op de weegschaal wordt een kliederboel. Weeg de hele pot en schep er dan al terugrekenend 150 gram uit.

Alleen als de honing goed vloeibaar is, kun je hem verwerken. Versuikerd? Zet de pot zonder deksel 10-20 seconden in de magnetron of een paar minuten in een pannetje zacht kokend water op het fornuis. Tussendoor een keer roeren.

Niet mixen, dan wordt de koek gek genoeg juist minder luchtig. Alleen kort even door elkaar scheppen tot alle bloem zo'n beetje is opgenomen.

Uit een pakje

Peijnenburg Honing Caramel Ontbijtkoek

Glucose-fructosestroop, roggebloem, water, suiker, honing 3%, plantaardige oliën en vetten, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), specerijen, kleurstof (caramel 0,1%) en aroma.

Zelf maken?

Nodig voor 1 koek:

300 g zelfrijzend bakmeel

150 g donkerbruine basterdsuiker

150 g vloeibare bloemenhoning

2 dl karnemelk

1 losgeklopt ei

snufje zout

wat boter en meel voor de vorm

Koekkruiden:

2 tl kaneel

1 kleine tl gemberpoeder

1 kleine tl versgemalen witte peper

1 kleine tl korianderpoeder

1 kleine tl versgeraspte nootmuskaat

1/2 kleine tl anijszaad

2 kruidnagels

8 kardemompeulen

Verwarm de oven voor op 160 °C. Breek of knip de kardemompeulen open en laat de zwarte zaadjes in de vijzel vallen. Doe kruidnagels en anijszaad erbij en stamp fijn. Roer de rest van de specerijen erdoor. Je moet nu ongeveer 2 flinke eetlepels hebben. Zeef het bakmeel boven een kom. Roer basterdsuiker, snufje zout en de specerijenmix erdoor. Giet karnemelk, geklutst ei en honing erbij. Roer met een lepel kort door elkaar, vooral niet mixen! Vet een langwerpige cakevorm in met boter en bepoeder met wat meel. Giet het beslag erin en strijk glad. Bak ongeveer 60-70 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in het midden, die moet er droog uitkomen. Zoniet, dan nog wat langer. Laat even uitdampen, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen.

Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden