Hongkong zegt gesprekken met demonstranten af

(AP)

Het geplande overleg tussen protestleiders en de regering van Hongkong is door de regering afgelast. Dat heeft Carrie Lam, de op één na hoogste stadsbestuurder laten weten. Hongkong zei geen heil te zien in de gesprekken, omdat ze waarschijnlijk niet constructief zouden zijn. Opmerkingen van de protestleiders hebben de gesprekken 'al ernstig ondermijnd' voordat ze zijn begonnen, aldus Lam.

Enkele uren voor Lams uitspraak hadden de protestleiders hun aanhangers nog opgeroepen de snelweg naast het hoofdkantoor van de regering bezet te houden. De snelweg, nu 'Parapluplein' genoemd, is sinds 28 september het middelpunt van de demonstraties.

Paraplu's werden het symbool van de protesten omdat ze in eerste instantie werden gebruikt door betogers die zich wilden beschermen tegen het traangas dat door de politie werd ingezet.

Alex Chow, de voorzitter van de Federatie van Studenten van Hongkong, leek weinig verrast door de beslissing. "We staan op elk moment open voor gesprekken met de regering. Zij hebben getoond niet oprecht te zijn en niet hun verantwoordelijkheid te willen nemen, om de zorgen van de bevolking onder ogen te zien." De protestbeweging eist meer democratie in de semi-autonome Chinese staat en het aftreden van de huidige leider, Leung Chun-ying. In 2017 mag de bevolking haar eigen leider kiezen, maar Peking staat erop de kandidaten van tevoren te keuren.

Het aantal betogers nam de afgelopen week sterk af. Het is de vraag of de betogers terug zullen komen, nu de regering het overleg met de protestleiders heeft afgelast.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden