Hongkong tergt China met 'illegaal' referendum

Onverwacht veel burgers spreken zich uit voor meer democratie

De Chinese machthebbers hebben met ergenis gereageerd op het niet-officiële referendum voor algemeen kiesrecht in Hongkong. Tot verrassing van de initiatiefnemers hebben tot dusver ongeveer 700.000 mensen aan de stemming deelgenomen, maar zij moeten niet denken dat 'Peking ooit een compromis zal sluiten', zo waarschuwt staatskrant Global Times.

De Hongkongers spreken zich met hun deelname aan het referendum uit voor een vrije verkiezing van de Chief Executive, de premier. De stemming zal in 2017 plaatsvinden, en volgens beloften die Peking deed bij de Britse overdracht van Hongkong aan China zal dan algemeen kiesrecht gelden. De regering in Peking meent dat daaraan wordt voldaan als iedereen mag kiezen, maar wel op officieel goedgekeurde kandidaten. Pro-democratie-activisten vinden dat dat niet ver genoeg gaat; ook oppositiefiguren zouden zich moeten mogen kandideren.

De organisatoren van het referendum hadden gehoopt op 200.000 deelnemers, maar ze ondervonden veel tegenwerking, onder meer omdat hun website werd lamgelegd. Dat toch 700.000 burgers zich uitspraken voor meer democratie, zien de initiatiefnemers als een grote overwinning. Maar Peking spreekt van een 'illegale en ongeldige' onderneming. Het Chinese bewind heeft geen behoefte aan Hongkong als oppositie-bolwerk en wil de eigen burgers niet het idee geven dat via referenda iets kan worden afgedwongen.

Pekings vertegenwoordiging in Hongkong spreekt van 'een farce' en via de staatsmedia maakt China duidelijk dat verdere actie van het pro-democratie kamp 'ernstige gevolgen' zal hebben. De organisatoren van het referendum hebben aangekondigd het zakencentrum van Hongkong te zullen bezetten als de autoriteiten niet instemmen met vrije en eerlijke verkiezingen.

Volgens de pro-Chinese krant Ta Kung Pao is het niet onmogelijk dat het Chinese leger dan zal worden ingezet om een einde te maken aan deze 'illegale acties'.

De Global Times verwijt de mensen achter het referendum dat zij een 'pathetische tunnelvisie' hebben. "De oppositie moet de illusie opgeven op deze manier iets te bereiken", aldus de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden