Hongkong mist weer een uitgever

Van kritische uitgeverij en boekhandel zijn nu al vijf medewerkers spoorloos. Demonstranten: Lee Bo zit in China.

Het is de vijfde mysterieuze verdwijning in Hongkong op rij. Weer is een medewerker van de Hongkongse uitgever Mighty Current, gespecialiseerd in kritische boeken over het Chinese communistische leiderschap, plotseling verdwenen. Na een bezoek aan een pakhuis vorige week kwam de 65-jarige Lee Bo, hoofdredacteur van de uitgeverij, niet meer thuis. Gevreesd wordt dat de Chinese autoriteiten erbij betrokken zijn.

De deuren van boekwinkel Causeway Bay Bookstore, verbonden aan de uitgeverij, zijn gesloten en het proza met roddels over het privéleven van Chinese leiders is tijdelijk niet te koop. Aan de winkeldeur hangen steunbetuigingen en voor het kantoor van de Chinese officiële vertegenwoordiging in het centrum van Hongkong wordt gedemonstreerd. Inwoners van de stadstaat zijn bang dat China de autonomie van Hongkong steeds minder respecteert.

Maar volgens de door China gesteunde leider van de stadstaat, Leung Chun-ying, is er 'geen aanwijzing' dat de autoriteiten van het vasteland hebben ingegrepen in de deelstaat. Dat zei hij gisteren tijdens een persconferentie. Ingrijpen van China zou een 'onacceptabele' schending van de gerechtelijke onafhankelijkheid van Hongkong zijn, aldus Leung in uitzonderlijk scherpe bewoordingen.

Toch vreest parlementariër Albert Ho dat het wel degelijk de Chinese autoriteiten zijn die achter Lee's verdwijning zitten. "We hebben goede redenen aan te nemen dat Lee Bo waarschijnlijk ontvoerd is en naar het vasteland gesmokkeld is voor politiek onderzoek", zei Ho publiekelijk. Dat Lee net als de eerdere vier verdwenen medewerkers verbonden is aan de uitgeverij en dat er een nieuw boek - volgens de geruchtenmachine een boek vol onthullingen over een oude liefde of maitresse van de Chinese president Xi Jinping - aanstaande is, zijn volgens Ho aanwijzingen voor China's betrokkenheid.

De vrouw van Lee heeft naar eigen zeggen contact gehad met haar man. Volgens haar heeft hij gebeld vanaf een nummer in de Chinese stad Shenzhen, maar liggen de normaal benodigde reispapieren nog thuis. Volgens de South China Morning Post vroeg hij haar niet te veel aandacht te vragen voor zijn verdwijning, zei hij niet snel terug te keren en assisteert hij bij een onderzoek. Meer details over die taak of over zijn locatie gaf hij niet, tot grote bezorgdheid van zijn vrouw.

In China is het niet ongebruikelijk dat activisten, journalisten of mensenrechtenadvocaten enige tijd verdwijnen en worden vastgehouden door de autoriteiten. Anders is dat in Hongkong. "Persvrijheid, publicatievrijheid en vrijheid van meningsuiting worden beschermd door de wet in Hongkong", aldus Leung, die zich 'ernstig zorgen maakt' over het lot van de vijf. Van de eigenaar van de uitgeverij (Gui Minhai), manager van de boekwinkel (Lam Wing-kei), hoofd van de uitgeverij (Lui Bo) en zakelijk manager (Cheung Jiping) ontbreekt al maanden ieder spoor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden