Hongkong maakt zich op voor massale blokkades

De impopulaire leider van Hongkong Leung Chun-ying heeft het verbruid bij de pro-democratieactivisten. Beeld ap
De impopulaire leider van Hongkong Leung Chun-ying heeft het verbruid bij de pro-democratieactivisten.Beeld ap

De Chinese stad Hongkong maakt zich op voor een dag van massaprotesten, morgen op Chinese National Day, een feestdag in China. De leiders van de pro-democratiebeweging hopen dat tienduizenden ontevreden burgers in Hongkong zich zullen aansluiten bij hun blokkades, maar vrezen dat de politie zal ingrijpen.

Gert Jan Rohmensen

De demonstranten dreigen met meer "burgerlijke ongehoorzaamheid" als de autoriteiten hun eisen voor meer democratie blijven negeren. Ook hebben zij geëist dat de topbestuurder van Hongkong, de door Peking benoemde Leung Chung-ying, democratische hervormingen doorvoert. Aansluitend zou hij moeten aftreden.

Leung heeft de eisen van demonstranten vandaag echter naast zich neergelegd. Hij zei dat Peking niet zal buigen voor de demonstranten. "De centrale regering zal haar beslissing niet terugdraaien", zei de 'chief executive' van Hongkong, dat binnen China een zekere autonome status heeft.

De inwoners van Hongkong mogen in 2017 voor het eerst in een rechtstreekse verkiezing hun eigen leider kiezen, maar de Chinese leiding besliste eind vorige maand dat op het stembiljet alleen door Peking goedgekeurde kandidaten mogen staan. De betogers willen een stembusgang zonder inmenging van de Chinese regering.

De protesten leggen nu al vijf dagen grote delen van de Chinese stad plat. De politie heeft afgelopen weekeind met traangas en peperspray geprobeerd de betogers te verdrijven, maar dat heeft niet gewerkt. China noemt de demonstraties illegaal en steunt het harde politieoptreden. Een geplande vuurwerkshow voor de nationale feestdag is op last van de autoriteiten afgelast.

Volgens Alex Chow, een van de initiators en leiders van het studentenprotest dat tot de huidige massademonstraties leidde, overwegen de studenten nu enkele opties om de regering verder onder druk te zetten, waaronder het uitbreiden van de betogingen, het oproepen tot een staking en het bezetten van een regeringsgebouw.

null Beeld getty
Beeld getty

Chow zei dat de tienduizenden actievoerders die de afgelopen nachten belangrijke verkeersaders bezet hebben gehouden, al lang niet meer alleen studenten zijn. "Het is inmiddels al uitgegroeid tot een burgerrechtenbeweging", aldus Chow.

Vandaag waren betogers bezig met het bouwen van barricades en het inrichten van stalletjes met water, voedsel en zaken als duikbrillen om zichzelf tegen eventuele nieuwe traangasaanvallen van de politie te beschermen. De afgelopen twee dagen zijn echter relatief rustig verlopen, en de politie bleef op afstand.

Westerse leiders zijn bang dat het autoritair geleide China van plan is om de protesten met geweld te beëindigen, zoals eerder gebeurde bij de grote pro-democratiebetoging op het Tiananmenplein in Peking in 1989, toen het leger hard ingreep. De Hongkongse leider Leung ontkende dat. Hij zei vandaag dat de politie goed in staat is om de veiligheid te waarborgen, zonder hulp van Chinese militairen van het vasteland.

VN-chef Ban Ki-moon zei te hopen dat de meningsverschillen in Hongkong op een vreedzame manier kunnen worden opgelost waarbij de "democratische principes zijn gewaarborgd". Groot-Brittannië hield zich de afgelopen dagen op de vlakte omdat de zaak extra gevoelig ligt voor de voormalige koloniale macht.

Londen wil niet beschuldigd worden van inmenging in de interne aangelegenheden van China. Premier Cameron zei alleen "bezorgd" te zijn over de protesten, maar vice-premier Nick Clegg wil de Chinese ambassadeur in zijn land spreken over de acties voor meer democratie.

"De Chinese autoriteiten in Peking lijken vastbesloten te zijn om de mensen in Hongkong te weigeren waar zij volledig recht op hebben, namelijk vrije, eerlijke en open verkiezingen gebaseerd op algemeen kiesrecht", aldus Clegg. "Ik ken niemand, waar dan ook, die denkt dat algemeen kiesrecht betekent dat je een verkiezing houdt waar alleen kandidaten aan mee mogen doen die door iemand anders zijn voorgeselecteerd."

Veel demonstanten kamperen al dagen op straat. Beeld REUTERS
Veel demonstanten kamperen al dagen op straat.Beeld REUTERS
Duizenden mensen houden belangrijke verkeersknooppunten in Hongkong bezet, uit woede over het Chinese besluit geen democratische verkiezingen toe te staan in 2017. Beeld epa
Duizenden mensen houden belangrijke verkeersknooppunten in Hongkong bezet, uit woede over het Chinese besluit geen democratische verkiezingen toe te staan in 2017.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden