Hongkong krijgt zwaarste klappen, ook Europa kan dalingen niet ontlopen

AMSTERDAM (ANP, Reuter) - De effectenbeurzen over de hele wereld zijn gisteren behoorlijk lager gesloten. Aanleiding was de daling op de effectenbeurs van New York van dinsdag.

De Europese beurzen op hun beurt konden niet om de verlagingen in Azië heen en gingen alleen nog maar verder naar beneden toen WallStreet 's middags kort na opening dik honderd punten in de min stond.

In Amsterdam zakte de AEX met bijna negentien punten tot 1198,21, een daling van ruim 1,5 procent. Daarmee kwam de Amsterdamse beurs nog redelijk goed weg. Londen was honderd punten lager, wat in vergelijking met dinsdag een negatief verschil van 1,7 procent opleverde. In Frankfurt ging het extra hard omlaag met 2,7 procent. Dinsdag zat daar de DAX-index bij officiële sluiting van de handel nog op een record door voor het eerst boven de 5600 punten uit te komen.

De beurs van Parijs, die ook dinsdag een record haalde, zakte woensdag met bijna 2,6 procent. In Lissabon gaf het koersgemiddelde 2,2 procent prijs en Milaan moest genoegen nemen met een daling van maar liefst ruim 3 procent.

Zwak

Eerder op de dag in het Verre Oosten noteerden de beurzen ook flinke koersverliezen. In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 220,53 punten (bijna 1,4 procent) op 15 664,29. De positie van de yen bleef zwak, maar de gestage koersdaling tegenover de Amerikaanse dollar kwam tot staan.

In Zuid-Korea, waar de aandelenkoersen de voorgaande dagen al fors waren gedaald, zakte de koersindex aanvankelijk verder weg met 2,3 procent onder invloed van stakingsacties. Zeker 120 000 werknemers van 125 bedrijven namen aan de tweedaagse protestactie deel. In de fabrieken van Hyundai, 's lands grootste autofabrikant, staakten zo'n 32 000 van de 45 000 werknemers. Bij elkaar zijn zo'n 125 bedrijven getroffen, met name in de autosector en de zware industrie.

Elf uur

De stakingsactie is een initiatief van de militante vakvereniging van Koreaanse Metaalarbeiders (KCTU). De regering heeft nog geprobeerd de bond om te praten. Elf uur onderhandelen mocht echter niet baten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van arbeid in Seoul stelde de KCTU onaanvaardbare eisen.

De werkonderbreking richt zich tegen de massaontslagen die onder andere bij staatsondernemingen zijn gevallen. De KCTU, goed voor ruim een half miljoen leden, dreigt over 14 dagen opnieuw met acties als de ontslagen niet worden teruggedraaid.

De crisis waarin het land vorig jaar verzeild raakte, vertaalt zich in een forse groei van het aantal werklozen. De saneringen waartoe veel ondernemingen onder druk van het IMF zijn gedwongen, stuwde de werkloosheid vorige maand omhoog tot 6,7 procent, het hoogste niveau in twaalf jaar. Hyundai kondigde onlangs aan dat ruim 8100 werknemers hun baan kwijtraken.

Maar op het lagere koerspeil van de Zuid-Koreaanse beurs kwamen koopjesjagers in de markt, waardoor de index sloot met een winst van 0,5 procent.

Klappen

De beurs in Hongkong kreeg gisteren de hardste klappen. De Hang Seng-index kelderde met 5,3 procent, vooral door waarschuwingen van de regering voor een mogelijke recessie. Kleinere verliezen waren er in Thailand (4,1 procent), Indonesië (3,9 procent), de Filipijnen (2,3 procent), Singapore (1,3 procent), Taiwan (1,3 procent) en Australië (1,7 procent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden