Hongkong: bijna geen protest op dag van ultimatum

Een aantal volhardende demonstranten bij de Chinese universiteit van Hongkong. Beeld ap
Een aantal volhardende demonstranten bij de Chinese universiteit van Hongkong.Beeld ap

Aan een week van verhitte en energieke pro-democratieprotesten in Hongkong is vandaag goeddeels een einde gekomen. De meeste burgers die de afgelopen week nog volhardend de straat opgingen, zijn inmiddels weer aan het werk gegaan.

Buiten het kantoor van de hoogste bestuurder van de stad, Leun Chung Ying, stonden nog zo'n tien actievoerders. Dat berichtte de South China Morning Post.

Het handjevol actievoerders buiten het kantoor van Ying wordt nauwlettend in de gaten gehouden door enkele tientallen agenten. In Mong Kok verzamelde zich maandag een grotere groep betogers: zo'n 300 mensen voeren er actie. Volgens de Engelstalige krant de zijn betogers in de wijk in de minderheid: er zouden vooral toeschouwers en journalisten rondlopen.

Ontruimd
De demonstranten lijken grotendeels gehoor te hebben gegeven aan de oproep van Leung. Scholen en bedrijven gingen weer open nadat demonstranten het gebied rondom het hoofdkwartier van de overheid van Hongkong hadden ontruimd. Afgelopen week gingen tienduizenden mensen de straat op.

Ying eiste afgelopen weekend dat demonstranten hun blokkades uiterlijk vandaag opheffen, zodat de ambtenaren in de stad weer aan het werk kunnen. De bestuurder zei zaterdagavond in een televisietoespraak dat hij bereid is 'alle noodzakelijke middelen' in te zetten om de rust in de stad te herstellen.

Enkele leiders van het door de studenten geleide protest zeggen te gaan onderhandelen met regeringsvertegenwoordigers. Tot nu toe hebben nog geen besprekingen plaatsgevonden en is de onenigheid tussen demonstranten en politici er niet minder op geworden.

Reden van protest
In 2017 moet voor het eerst een hoogste bestuurder voor Hongkong worden gekozen. De demonstranten willen dat China terugkomt op het besluit om de kandidaten voor deze post te laten selecteren en goedkeuren door een commissie onder leiding van de Communistische Partij. De betogers vinden dat zij het recht hebben om zelf een nieuwe leider te kiezen.

Een demonstrant van Occupy Central in Mong Kok. Beeld reuters
Een demonstrant van Occupy Central in Mong Kok.Beeld reuters
Het district Mong Kok in Hongkong, waar afgelopen weekend opstootjes uitbraken tussen pro-democratie betogers en pro-China aanhangers. Beeld reuters
Het district Mong Kok in Hongkong, waar afgelopen weekend opstootjes uitbraken tussen pro-democratie betogers en pro-China aanhangers.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden