HONGER.

HONGER

ESTLAND

Bij de eerste vrije parlements- en presidentsverkiezingen in Estland is 65 procent van de kiezers naar de stembussen gekomen, zo heeft de president van het kiescollege in de hoofdstad Tallin bekendgemaakt. De verkiezingen waren omstreden, maar verliepen zonder incidenten. Een derde van de bevolking, waaronder de Russische minderheid, had geen stemrecht. De uitslag wordt pas vandaag verwacht.

INKATHA WAARSCHUWT

Mangosuthu Buthelezi, leider van de Inkatha Vrijheidspartij, heeft het ANC gewaarschuwd geen mars te houden naar de hoofdstad Ulundi van het Kwazulu-thuisland, het domein van Inkatha. Een dergelijke tocht zou een grootscheepse burgeroorlog in Zuid-Afrika kunnen uitlokken en het bloedbad van Bisho tot een "zondagsschool-picknick" doen verbleken. In de hoofdstad van het thuisland Ciskei openden regeringstroepen op 7 september het vuur op ANC-aanhangers, waarbij zeker 28 mensen omkwamen. Het centraal comite van de Inkathapartij zegt dat een mars op Ulundi beschouwd zou worden als een inbreuk op en belediging van de soevereiniteit van het Zoeloe-volk en zijn leider koning Zwelithini.

Het ANC, dat de thuislanden als bolwerken van apartheid ziet, stelde vorige week een plan uit om naar het thuisland Bophuthatswana te marcheren, maar overweegt nog altijd naar Ulundi te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden