Hongerstaker niet snel naar kliniek

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - De 36-jarige man die al 43 dagen hongerstaakt om versnelde plaatsing in een TBS-kliniek af te dwingen, heeft het kort geding om zijn verzoek verloren. Rechter mr. A. van Delden bepaalde gisteren in Den Haag dat de man niet versneld hoeft te worden opgenomen.

De man had dat donderdag geëist, omdat hij voor zijn leven maar twee oplossingen ziet: TBS-behandeling of de dood. Hij kreeg vier jaar wegens doodslag. Het hof legde hem tevens TBS op en vond spoedige behandeling noodzakelijk. Probleem is dat daarvoor nog geen plaats is in een kliniek. De man zit al ongeveer tien maanden in het huis van bewaring in Sittard in afwachting van zijn opname.

Nadat zijn advocaat, mr. A. van der Biezen gistermorgen zijn cliënt de uitspraak had meegedeeld, kondigde de man aan door te gaan met zijn hongerstaking. Hij tekende half december al een verklaring dat hij niet wil worden gevoed als hij buiten bewustzijn raakt. Dat is nog niet gebeurd, maar volgens zijn advocaat is er wel kans op blijvend letsel. De gezondheidstoestand van de man is echter nog niet kritiek.

E. van der Maal, voorzitter van de Bond van Wetsovertreders (BWO) die de hongerstaker steunt, reageerde teleurgesteld op de uitspraak. “Maar we gaan door. We proberen vragen in de Tweede Kamer te laten stellen en we willen met een nieuw psychologisch onderzoek een tweede kort geding aanspannen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden