Hongerdood dreigt in Zuid-Soedan

GENEVE (ANP) - In het zuiden van Soedan worden ruim driehonderdduizend mensen direct met de hongerdood bedreigd. De internationale gemeenschap moet er daarom onmiddellijk voor zorgen dat de strijdende partijen in dit Afrikaanse land een staakt-het-vuren overeenkomen. Het wereldvoedselprogramma WFP van de Verenigde Naties heeft hiertoe gisteren opgeroepen.

Door de gevechten tussen de rebellen van het Soedanese Volksbevrijdingsleger SPLA en het regeringsleger in verschillende delen van het land kunnen hulporganisaties de hongerende mensen niet of nauwelijks bereiken.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, zegt dat ruim de helft van de ongeveer veertigduizend kinderen in de zuidelijke provincie Bahr el Ghazal ernstig ondervoed is en dat twintig procent in een alarmerende fase verkeert.

Unicef schat dat er in de héle zuidelijke regio, voor zover in handen van de rebellen, tegen de zeventigduizend ernstig ondervoede peuters in direct gevaar zijn.

WFP-woordvoerder C. Berthiaume: “Het is een strijd tegen de klok. Hulporganisaties en niet-gouvernementele organisaties in Bhar el Ghazal en de westerse boven-Nijlprovincie kunnen door het geweld van de strijdende partijen niet meer werken”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden