Honger is de ergste plaag in belegerd Homs

Honderden burgers zijn de afgelopen dagen geëvacueerd uit Syrische stad. Trouw sprak met enkele achterblijvers. 'We eten zelfs papier en cactussen.'

BEIROET - "Voor onze dagelijkse maaltijden zijn we afhankelijk van het gras dat groeit aan de zijkant van de straat", vertelt activist Adsa al-Sabaa, via Skype. "We eten ook papier en cactussen. Sommige mensen zijn overleden na het eten van giftige kruiden." Honger geldt als een van de ergste plagen in de binnenstad van Homs, die is omsingeld door de troepen van de Syrische president Assad.

Om de humanitaire nood te verlichten heeft Assad ingestemd met een evacuatie van vrouwen, kinderen en ouderen. De afgelopen dagen kwam de operatie op stoom. Ruim zeshonderd burgers verlieten de oude stad, vooral gisteren, meldt de gouverneur van Homs. Maar activist Sabaa trekt dat getal in twijfel. "Kletspraat, wij weten van slechts 65 families die de stad hebben verlaten; zo'n tweehonderd mensen."

Mannen tussen de 15 en 55 mogen de stad niet verlaten. Toch stapten gisteren ook enkele jonge mannen uit de evacuatiebussen. Zij hadden zich overgegeven, in ruil voor amnestie. Net als iedereen die het belegerde stadsdeel verliet, werden ze ondervraagd. De evacués mochten vervolgens gaan waar ze wilden, hun namen werden wel geregistreerd.

Het is onduidelijk hoeveel mensen nog in de oude stad verblijven. Schattingen liggen rond de 2500, onder wie 1200 burgers. Velen weigeren te vertrekken. "Mensen zijn bang dat het regime hen zal arresteren of vermoorden. Of ze willen thuisblijven om geen vluchteling te worden", aldus Sabaa, die zelf de oude stad niet durft te verlaten. Als bekende activist zou hij vrijwel zeker worden vermoord.

Ondertussen dringt het regime aan op de evacuatie van 63 christenen, die onder leiding van de Nederlandse pater Frans van der Lugt in een klooster in de oude stad verblijven. Maar pater Frans heeft aangegeven dat hij niet zal vertrekken. "Hij heeft mij verteld dat hij in Homs zal blijven, zelfs als alle burgers weg zijn. Hij wil hier sterven", aldus activist Aboe Jasin, die zaterdag met de pater sprak.

Zaterdag werden ook de eerste hulpgoederen tot de stad toegelaten, maar niet zonder problemen. De vier vrachtwagens van de Syrische Rode Halve Maan werden onder vuur genomen. Twee moesten zelfs rechtsomkeert maken. De andere vrachtwagens bereikten het belegerde stadsdeel, waar ze 250 voedselpakketten en 190 hygiënekits afleverden. "Een druppel op een gloeiende plaat", vond de hoogste VN-vertegenwoordiger Jakoeb Al Hillo, die zelf met het konvooi meereisde tot in Homs.

Activisten leggen de schuld voor de beschietingen bij de regering; lokale autoriteiten en militairen wijzen juist naar de rebellen. De beschietingen kostten dit weekeinde zeven burgers het leven.

Het lot van de mensen die nu nog in Homs zijn, is onzeker. Het is nu de vraag hoe lang de evacuaties nog doorgaan. Het benodigde staakt-het-vuren liep gisteravond af, maar activisten meldden dat ze het met 72 uur zouden verlengen. De gouverneur van Homs verklaarde dat de evacuatie langer zou duren. Een ander raadsel is hoeveel voedsel er zal binnenkomen voor de achterblijvers. Het Syrische regime stelt als eis dat de hulp alleen terechtkomt bij burgers, en niet bij de strijders.

De evacuatie van Homs is een eerste test van vertrouwen, bedongen tijdens de vredesonderhandelingen in Genève, die vandaag hun tweede fase in gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden