Honger, cholera en kou treffen vooral Afghaanse kinderen

Van onze buitenlandredactie KABOEL - Het door oorlog zwaar getroffen Afghanistan wordt de laatste weken gegeseld door een striemende kou. Voedselschaarste en cholera dreigen meer slachtoffers te maken dan mortiergranaten, zo klagen hulpverleners. Ondertussen gaat de strijd tussen oppositiegroepen en het regeringsleger gewoon door.

Gevreesd wordt dat binnenkort 200 000 mensen door ziekte, honger en kou gedwongen worden de hoofdstad Kaboel te verlaten, zo waarschuwen hulpverleners van de organisatie Care die nog actief zijn in het land.

“In een land dat bijna vergeten is na het vertrek van de Russische troepen in 1989, dreigt een grote ramp, als gevolg van bittere kou, honger en slechte gezondheidszorg”, zo verklaart de Amerikaanse hulporganisatie.

“ De middenklasse heeft opgehouden te bestaan, inflatie heeft inkomens uitgehold en gezinnen zijn gedwongen hun bezittingen te verkopen voor voedsel, terwijl schaarste de prijzen opdrijft. ” Volgens Care lijdt een op de tien inwoners van Kaboel aan cholera.

De gevolgen voor kinderen zijn verschrikkelijk. “ In Afghanistan sterven meer kinderen onder de vijf jaar dan waar ook ter wereld.” In het Indira Gandhi ziekenhuis van Kaboel, waar artsen door blindgangers en kogels verwonde kinderen proberen te redden, is de koude bijna net zo dodelijk als het oorlogsgeweld. De patiëntjes liggen met wollen mutsen en jassen in hun ziekenhuisbed. Sommige afdelingen worden helemaal niet meer verwarmd.

Vorige maand stierf een aantal patiëntjes aan onderkoeling. En dokter Mohammed Essa vreest dat er nog meer volgen in de komende twee maanden; de temperatuur kan in Kaboel tot vijftien graden Celsius onder nul zakken.

“We hebben niet genoeg olie om de zalen te verwarmen”, zegt Essa. “En sommige medicijnen zijn helemaal niet meer voorhanden.”

Bijna alle scholen in het land zijn gesloten. Veel kinderen hebben beide ouders verloren in de oorlog. Sinds de negen belangrijkste islamitische facties het communisme hebben verslagen en in 1992 de strijd om de macht uitbrak, zijn meer dan 15 000 mensen gestorven.

Het Indira Gandhi ziekenhuis geeft die cijfers een gezicht. De grote stukken plastic, die de door het oorlogsgeweld gesneuvelde ruiten vervangen, klapperen in de koude bergwind. Achter dat plastic liggen de jongste slachtoffers van Afghanistans oorlog te rillen op de operatietafel. Tien uur per dag brandt er een dieselkachel. Er is geen geld om de verwarming continu te laten branden, zeggen ze. Medicijnen, bloed en brandstof zijn schaars.

Buiten, aan de andere kant van het klapperende plastic is het niet veel beter. Kinderen van soms nog geen elf jaar bemannen militaire controleposten of maken levensgevaarlijke tochten naar de andere kant van de vuurlinie om voedsel te halen.

De oorlog wordt gedomineerd door de strijd tussen president Boerhanoeddin Rabbani en de afvallige premier Goelboeddin Hekmatiar, wiens troepen de invalswegen naar Kaboel in handen hebben. Bijna het hele vorige jaar was de hoofdstad van de buitenwereld afgesloten door een blokkade van Hekmatiars troepen. Slechts sporadisch komt een hulptransport de belegerde hoofdstad binnen. De afgelopen zes maanden arriveerden in totaal twee VN-hulpkonvooien. Het Rode Kruis hervatte een tijdje terug pas weer de medische hulpkonvooien over de weg.

Strijd

Bij gevechten in het Noorden, viel de strategische stad Koendoez gisteren in handen van een tegenstander van president Boerhanoeddin Rabbani, krijgsheer Abdoel Rasjid Dostom. Het is de belangrijkste overwinning van de oppositie sinds deze in juni vorig jaar uit Kaboel verdreven is. Regeringstroepen hergroeperen zich in dorpjes in de omgeving en gaan proberen de provinciestad te heroveren.

Een dag eerder viel Taliban, de strijdgroep van islamitische studenten, Maidan Shar aan, een provinciehoofdstad, twintig kilometer ten zuiden van Kaboel. Deze aanval werd teruggeslagen.

Taliban is een betrekkelijk nieuwe strijdgroep, die zich in een half jaar tijd een belangrijke positie in het zuiden heeft verworven. Taliban heerst nu in zes van de 30 provincies in Afghanistan. De groep zegt geen belangstelling te hebben om het land te besturen, maar hecht wel aan een islamitische regering voor het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden