'Hongarije wordt door EU gekoloniseerd'

Boze premier Orbán vergelijkt Europa met Sovjet-Unie

JANNE CHAUDRON

De Europese Commissie gedraagt zich als een tweede Moskou. Dat zei de Hongaarse premier Orbán donderdagavond tijdens een speech voor - naar eigen zeggen - honderdduizend aanhangers van zijn Fidesz-partij.

Dat Orbán zich keert tegen de Europese Unie is niet nieuw, maar nu haalde hij wel heel fel uit naar zijn Europese collega's. Hij vergeleek de EU met de voormalige Sovjet-Unie. "Wij zitten niet te wachten op ongevraagde assistentie. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen mannen in maatpakken en mannen in uniformen." Met dat laatste verwees hij naar de heersers van de Sovjet-Unie.

Met zijn anti-EU-retoriek reageert Orbán op de discussies in Brussel van de afgelopen dagen. Hongarije dreigt alle EU-subsidies kwijt te raken als het niet voor juni met een gedegen begrotingsplan komt. Volgens Orbán - zelf zeer anti-communistisch - dreigt Hongarije gekoloniseerd te worden door de EU. "Dat laten we niet gebeuren. Hongaren laten zich niet leiden door dictaten van buiten, ze geven hun onafhankelijkheid en vrijheid niet op."

Weliswaar valt het begrotingstekort van Hongarije dit jaar laag uit omdat Orbán de pensioenen heeft genationaliseerd. Maar volgens eurocommissaris Rehn helpen dit soort eenmalige acties niet. Over twee jaar is het begrotingstekort weer op het oude niveau, aldus Rehn. Onzin, meent Orbán. Want Spanje wordt niet gestraft en raakt de subsidies niet kwijt, terwijl ook dat land niet aan de EU-begrotingsregels voldoet. "Wij willen niet behandeld worden als tweederangs burgers", aldus Orbán. Maar Spanje, zo verdedigde Rehn zich, bezuinigt en hervormt wel, in tegenstelling tot Hongarije.

Op zichzelf heeft Orbán een punt, zegt Carlos Reijnen, docent Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. "De zondes van Hongarije zijn wellicht wat groter, maar Spanje wordt voor goede wil beloond en Hongarije voor koppigheid gestraft. Als Hongaar kan ik de irritatie van Orbán goed begrijpen. En juist dat maakt Orbáns populistische bezettingsretoriek ten aanzien van Europa wel wat gevaarlijker."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden