Hongarije wil de universiteit van miljardair George Soros sluiten
Een van de meest prestigieuze universiteiten van Hongarije moet door een nieuwe wet waarschijnlijk sluiten. Het is de zoveelste maatregel van premier Orbán die de al wankelende democratie in Hongarije niet ten goede komt.
De Hongaarse premier Viktor Orbán lijkt bezig met een heksenjacht tegen iedereen die zich kritisch uitlaat over de regering. Afgelopen oktober nog sloot hij de grootste oppositiekrant van Hongarije. Het nieuwste slachtoffer is de Central European University (CEU), opgezet door filantroop en miljardair George Soros.
Soros, een overlevende van de holocaust en inmiddels 86, gebruikt zijn miljarden om de democratie te bevorderen in voormalig communistische landen. Dat doet hij met zijn eigen universiteit, en de door hem opgezette organisatie Open Society, waarmee hij onder andere studiebeurzen uitkeert aan studenten.
De rechtse oppositie heeft echter minder op met de filantropie van de in de VS wonende Hongaarse miljardair. Hij zou volgens hen te veel invloed uit kunnen oefenen op de politiek in Hongarije en de VS.
Open grenzen
Premier Orbán, die overigens ooit zelf in Oxford kon studeren met een beurs van Soros, zei eerder van plan te zijn om Soros voorgoed te verdrijven uit Hongarije. Volgens hem zou de miljardair het land van buitenaf een agenda van open grenzen, multiculturalisme en mensenrechten proberen op te dringen.
Het lijkt dus geen toeval dat juist zijn universiteit benadeeld wordt met de wetswijziging die momenteel door het parlement wordt behandeld. Die vraagt van alle door het buitenland gefinancierde universiteiten zich ook daar te vestigen. Wat voor de CEU betekent dat er voor februari 2018 een tweede campus in de VS moet worden opgezet. Lukt dat niet, dan mag de universiteit vanaf september 2018 geen colleges meer geven in Hongarije.
“Dit gaat niet alleen over ons. Dit gaat over de hele academische vrijheid in Hongarije”, aldus Michael Ignatieff tegen The New York Times. Hij stelde zijn studenten gisteren op de hoogte van de problemen en verzekerde hen dat de universiteit ‘onder geen beding zal sluiten’. Ook wil hij graag in gesprek met de regering. Volgens Ignatieff is het belangrijk dat de universiteit als Amerikaanse instelling geldt: de universiteit heeft daardoor meer vrijheden in Hongarije. De universiteit telt momenteel zo’n 1400 studenten uit meer dan honderd landen.
Bemoeienis
De CEU opende haar duren in de jaren ’90, niet lang na de val van het communisme. De universiteit, gespecialiseerd in de sociale wetenschappen, biedt regelmatig een platform voor belangrijke figuren uit de oppositie in Hongarije, iets waar de regering steeds meer moeite mee kreeg.
Volgens Ignatieff heeft hij de afgelopen maanden regelmatig gesprekken gehad met overheidsfunctionarissen die hun kritiek uitten op de aanstelling van bepaalde professoren, meestal wanneer het ging om personen die kritisch tegenover het huidige beleid in Hongarije staan. De regering vindt dat door Soros gesteunde instellingen zich te veel kunnen bemoeien met de politiek.
In totaal zijn er nog zo’n 27 andere buitenlandse universiteiten en kennisinstellingen die vanuit het buitenland gefinancierd worden en dus op onwettige basis in Hongarije zijn. Ook voor deze instellingen dreigt sluiting.