Hongarije timmert grens met Servië nu echt dicht

Hongaarse soldaten werken aan het 175 kilometer lange hek, dat plotseling al eind deze maand af moet zijn.Beeld ap

Vaak al heeft de Hongaarse premier Viktor Orban zijn plannen voor een hek langs de grens aangekondigd. Een proefstuk werd reeds getoond aan de pers. Nu is de bouw echt begonnen, en het wordt een spoedklus.

Het leger is begonnen met de bouw van het omstreden, 175 kilometer lange hek, langs de grens met Servië. Het bouwwerk moet de groeiende stroom vluchtelingen die het land binnenkomt tegenhouden. Oorspronkelijk had het eind november klaar zullen zijn, maar vanwege het toenemende aantal asielzoekers is eind augustus nu het streven.

Het hek wordt bijna vier meter hoog en komt er in twee varianten. Waar je de grens makkelijk oversteekt komt een constructie die anderhalve meter de grond in gaat, met bovengronds drie meter fijnmazig hekwerk en daarop zeventig centimeter scheermesdraad van Navo-kwaliteit. Maar een deel van de grens is moerasgebied, waar je niet makkelijk oversteekt; daar volstaat een simpeler hekwerk met prikkeldraad bovenop. De eerste delen van het hek verrijzen waar vluchtelingen het makkelijkst de grens oversteken.

300.000 mensen
Naast het leger worden ook werklozen ingezet bij de bouw; ze moeten voor hun uitkering dienst doen in een publiek werkprogramma. De extremistische burgemeester van het grensdorp Asotthalom was de eerste om honderd werklozen voor het project ter beschikking te stellen.

Dat er een probleem is, valt niet te ontkennen. Momenteel steken elke dag gemiddeld duizend mensen via bos en veld de Hongaarse grens over. Zonder maatregelen komen dit jaar zo'n 300.000 mensen het land binnen. Het overgrote deel daarvan reist binnen luttele dagen door naar bestemmingen elders in Europa, maar dat neemt niet weg dat de vier Hongaarse vluchtelingencentra uitpuilen. Behalve een kleine 95 miljoen euro voor het hek heeft de regering daarom ook geld ter beschikking gesteld voor twee tijdelijke opvangkampen, overigens zonder de gemeenten waar die kampen moeten komen daar eerst over te raadplegen.

Het hekwerk tussen Servië en Hongarije.Beeld epa

Crisisopvang
Ook hoofdstad Boedapest wordt de laatste weken overstroomd met asielzoekers op doorreis. Voor ieder station bivakkeren honderden mensen, vooral Syriërs, Afghanen, Irakezen en Bengalen. De situatie is zo problematisch dat de gemeente crisisopvang inricht. Mensenrechtenorganisaties en oppositie bekritiseren het hek als onmenselijke oplossing en pleiten voor verscherpte grenscontrole, gecombineerd met humanitaire opvang en een fatsoenlijke asielprocedure.

Tegelijk met de start van de bouw is nieuwe asielwetgeving aangenomen, en die maakt asiel aanvragen vrijwel onmogelijk. De procedure is ingekort tot enkele dagen en Servië geldt vanaf nu als veilig opvangland. Op het illegaal oversteken van de grens staat gevangenisstraf.

Of het hek echt eind deze maand al af is, is de vraag. Volgens schattingen vergt dat de inzet van 20 procent van het bijna 30.000 man tellende Hongaarse leger. Een ander probleem is dat het bouwwerk niet precies op de grens komt, maar in Hongarije zelf, op grond van Hongaarse boeren. In de afgelopen dagen is per decreet land onteigend. De boeren kunnen naar de rechter, maar intussen wordt het hek wel gebouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden