'Hongarije ontsnapt aan coup'

Een ijsbreker op de Danube rivier bij het parlementsgebouw in Budapest. Beeld afp
Een ijsbreker op de Danube rivier bij het parlementsgebouw in Budapest.Beeld afp

De Hongaarse premier Orbán beweert dat in Hongarije eind december een 'couppoging' heeft plaatsgevonden. Hongaarse en buitenlandse diplomaten, buitenlandse geheime diensten en internationale media zouden hebben geprobeerd om hem en zijn regering af te zetten. Met name de Amerikaanse nieuwszender CNN zou met negatieve berichtgeving hebben geprobeerd zijn imago te beschadigen en zo zijn positie binnen zijn partij te verzwakken.

RUNA HELLINGA | BOEDAPEST

Maar het is gelukt deze couppoging te voorkomen, aldus de premier in het Hongaarse weekblad HVG. Hij deed de uitspraken op een driedaagse besloten fractievergadering van regeringspartij Fidesz.

Fidesz-fractievoorzitter János Lázár ontkende gisteren dat de premier over een couppoging had gesproken, maar volgens de regeringsgezinde krant Magyar Nemzet zei Orbán zelfs dat de nationale veiligheid in gevaar was gekomen.

De eveneens regeringsvriendelijke krant Magyar Hirlap beschuldigde socialistische diplomaten ervan 'hun internationale contacten' te hebben gebruikt om een campagne tegen Hongarije te starten. Welke diplomaten dat zouden kunnen zijn, is overigens onduidelijk: de afgelopen anderhalf jaar zijn bij het ministerie van buitenlandse zaken veel werknemers vervangen door aanhangers van de regering Orbán.

Volgens maandblad HVG haalde Orbán in zijn rede ook uit naar de 'mollen' in zijn partij. Daarbij ging het vooral om vier parlementariërs die 'nee' zeiden tegen de benoeming van rechter Tünde Handó tot hoofd van het nieuwe administratieve orgaan dat rechters moet benoemen. Aangezien Handó de beste vriendin van Orbáns vrouw en peetmoeder van zijn kinderen is, trekken critici haar onafhankelijkheid in twijfel. Maar wie tegen Handó's benoeming stemde, moet volgens Orbán besluiten 'bij welke partij hij hoort en aan wiens zijde hij staat'.

Dat de premier meer zoekt achter de recente golf van kritiek komt niet als een verrassing. Regeringsgezinde media speculeren al langer dat Europa de Hongaarse premier net als Berlusconi ten val wil brengen. Half december, nog voor Hongarije in het nieuws kwam vanwege de kritiek op de nieuwe grondwet, voorspelde Orbán zelf dat een 'nieuwe aanval op Hongarije' op handen was.

Volgens het nieuwsportaal Index.hu heeft de premier laten onderzoeken wat de redenen van de negatieve berichtgeving zijn en is het volgens een zegsman inmiddels 'duidelijk wie er achter het offensief tegen Hongarije zit'.

Wat zonder enige twijfel wel georganiseerd is, is het publicitaire tegenoffensief dat de Hongaarse regering inmiddels is begonnen. Hongaarse diplomaten hebben in het buitenland opdracht gekregen zich assertiever op te stellen. Ook is er een Hongaarse Diaspora Raad opgericht in een poging Hongaren in het buitenland te organiseren. Daarnaast kregen Hongaren wereldwijd een oproep om de regering actief te ondersteunen via ingezonden brieven en andere acties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden