Hongarije lijkt humaner dan eerst werd gedacht

Een Hongaarse politieman patrouilleert bij het hek met prikkeldraad op de grens tussen Hongarije en Servië.Beeld AP

Wat premier Orbán ook beweert, Hongarije heeft precies het aantal vluchtelingen erkend dat de EU vroeg.

Vluchtelingen in Hongarije? Nooit, als je de Hongaarse premier Viktor Orbán moest geloven. Niet alleen liet hij een hek bouwen om hen buiten te houden, maar hij organiseerde in 2016 zelfs een nationaal referendum tegen de Europese verplichting om 1294 asielzoekers op te nemen. En toch: Hongarije blijkt in 2017 vrijwel dat aantal, namelijk 1291 asielzoekers, te hebben erkend. Nieuwszender Hír-TV achterhaalde dat de gemeente Boedapest voor hun huisvesting ook nog eens EU-geld krijgt.

Wie echt zijn best had gedaan, had het eerder kunnen weten, want de cijfers stonden ergens verborgen op de website van het ministerie van binnenlandse zaken. Volgens die cijfers kregen in 2015, toen het hek werd gebouwd, 508 mensen een erkende status. In 2016, toen de regering een nationaal referendum organiseerde tegen de Brusselse vluchtelingenquota, waren dat er 432 en afgelopen jaar dus 1291.

Maar het nieuws kwam op een verrassende manier naar buiten: plaatsvervangend staatssecretaris van buitenlandse zaken Krisztóf Altusz noemde het getal in een interview tijdens een bezoek aan Malta. Maar volgens hem ging het niet om 'vluchtelingen die Hongarije van de EU moest opnemen', maar om mensen die het echt nodig hadden en om humanitaire redenen een status kregen, omdat ze vanwege hun politieke overtuiging, geloof of seksuele geaardheid werden vervolgd. En dat de regering haar mond erover hield, was om de vluchtelingen te beschermen.

Nou klopt het dat twee jaar van aanhoudende regeringscampagnes over asielzoekers, die daarin permanent worden beticht van aanslagen en verkrachtingen, de afgelopen tijd herhaaldelijk tot paniekreacties hebben geleid, vooral in dorpen die nog nooit een migrant hebben gezien.

Hysterie

In het dorpje Öcsény reageerde de bevolking hysterisch toen een pensionhouder een paar erkende vluchtelinggezinnen een weekje vakantie wilde aanbieden. Elders werd de politie erbij geroepen omdat een 'migrant' op het kerkhof was gesignaleerd. Het bleek een lokale zigeuner te zijn die zijn familiegraf bezocht. In reactie op alle berichten over erkende vluchtelingen heeft de regering de bevolking dan ook gerustgesteld: negen van de tien mensen die in Hongarije zijn erkend, reizen door naar een land waar ze vriendelijker worden ontvangen. Wie blijft, wordt goed in de gaten gehouden.

Desondanks: sinds 2016 heeft de gemeente Boedapest volgens Hír-TV een huisvestingsprogramma voor erkende asielzoekers, dat voor driekwart door de EU en voor een kwart door de Hongaarse overheid wordt gefinancierd. Een deel van het geld gaat naar Hongaarse daklozen, maar het overgrote deel naar de erkende asielzoekers. Die mensen blijkt het in Boedapest helemaal niet zo slecht te vergaan. Op het platteland mag de paniek bij een donker gezicht groot zijn, in de hoofdstad zijn ze iets meer gewend. En bovendien: de Hongaarse werkloosheid is zeer laag en de stad heeft zo'n enorm gebrek aan arbeidskrachten dat asielzoekers vooral in de horeca erg welkom zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden