Update

Hongarije laat migranten gaan: Duitsland verantwoordelijk

Chaos op het Keleti-treinstation in Boedapest. Beeld anp

Het Keleti-treinstation in Boedapest is vanochtend weer opengegaan voor vluchtelingen. Duizenden migranten die zich de afgelopen dagen rond het station hadden verzameld willen naar Duitsland, maar alle internationale treinen zijn geschrapt. De Hongaarse premier Viktor Orbán noemt de vluchtelingenstroom een Duits probleem.

De Hongaarse politie trok zich vanochtend onaangekondigd terug na twee dagen lang vluchtelingen te hebben geweerd van het station. Meteen nadat de politie zich had teruggetrokken, stroomden meer dan duizend migranten het station binnen.

De Hongaarse spoorwegen melden in een verklaring dat er voorlopig geen treinen richting West-Europa vertrekken. Alle internationale treinen zijn voor 'onbepaalde tijd' geschrapt, omwille van de veiligheid. Volgens persbureau Reuters heeft dat migranten er niet van weerhouden een gereedstaande trein binnen te dringen. Via deuren en ramen proppen zich ze zichzelf en hun kinderen in een trein.

Twee dagen lang bivakkeerde een grote groep migranten op het plein voor het treinstation. Beeld anp

Hermetisch afgesloten
Dinsdag en woensdag bleef het Keleti-station in de Hongaarse hoofdstad de hele dag hermetisch afgesloten voor vluchtelingen. De Hongaarse autoriteiten wilden voorkomen dat mensen met een geldig ticket, maar zonder geldige reisdocumenten verder konden reizen naar Oostenrijk of Duitsland. Een grote groep migranten hield zich daarom de afgelopen dagen op het plein voor het treinstation op.

Het stadsbestuur van Boedapest is ondertussen bezig naast het station een vluchtelingenkamp te bouwen met plek voor 800 tot 1.000 migranten. Daarvoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Vanmiddag bespreekt het Hongaarse parlement in een extra zitting voorstellen om de immigratiewetten te verscherpen. Zo zou het strafbaar moeten worden om de 3,5 meter hoge muur te beklimmen die Hongarije aan de zuidgrens bouwt. Volgens een parlementariër van de regeringspartij Fidesz zou het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt daardoor medio september zijn teruggebracht tot nul.

Migranten protesteerden de afgelopen dagen tegen de sluiting van het station. Beeld anp

'Duits probleem'
De Hongaarse premier Orbán noemt de stroom vluchtelingen die Europa binnenkomt een "Duits probleem". Volgens Orbán willen de vluchtelingen niet in Hongarije blijven, maar willen ze allemaal naar Duitsland. Daarmee zou Berlijn verantwoordelijk zijn voor een oplossing van het vluchtelingenprobleem.

Orban riep zijn Europese collega-leiders op meer te doen om de grenzen van Europa te verdedigen. "Europeanen hebben veel angst, omdat wij de grenzen van Europa niet goed genoeg bewaken." Hij erkende dat dit moeilijk is, maar onderstreepte dat als er een wil is, er een weg is, om dit te doen.

'Ten minste 100.000 vluchtelingen'
Orban ontmoette in Brussel de voorzitters van de Europese instellingen om over de migrantensituatie in Hongarije te praten. EU-president Donald Tusk wil dat "ten minste 100.000 vluchtelingen" over Europa verdeeld worden. In juli toonden Europese landen zich bereid om maar 32.000 vluchtelingen over Europa te herplaatsen voor opvang.

Tusk riep dan ook op tot meer solidariteit, zeker ten opzichte van die landen die al wel veel migranten opnemen. Op dit moment zijn er nog steeds Europese landen die nauwelijks vluchtelingen opvangen. Bovendien zullen de Europese landen dieper in de buidel moeten tasten om de migrantencrisis het hoofd te kunnen bieden, zei Tusk.

Vluchtelingen blokkeren spoor bij Boedapest

Vluchtelingen die vanochtend ten westen van Boedapest gedwongen werden uit een trein te stappen om naar een opvangcentrum te gaan, hebben uit protest het spoor geblokkeerd. De trein was van het Keleti-station in Boedapest vertrokken en zou naar de Oostenrijkse grens rijden. Maar de trein stopte al in Bicske, slechts 25 kilometer van de Hongaarse hoofdstad. Daar is een groot aanmeldcentrum voor vluchtelingen gevestigd.

De politie beval ze uit te stappen en naar de bussen te gaan die ze naar het centrum moeten brengen. Vluchtelingen scandeerden: "Geen kamp, geen kamp!" Tientallen zijn toen uit protest op de rails gaan liggen. De mobiele eenheid probeert de mensen van het spoor te halen.

Een aantal vluchtelingen had de bui kennelijk al zien hangen en is van de trein gesprongen toen die het station in Boedapest uitreed. De Hongaarse spoorwegen hebben laten weten dat er momenteel geen treinen meer rechtstreeks van Boedapest naar Oostenrijk en West-Europa rijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden