Hongarije in de ban van schimmige Saudische zakenman

Je mag Ghaith Pharaon op zijn minst een opmerkelijke zakenpartner voor de schoonzoon van de Hongaarse premier Viktor Orbán noemen. De Saudische oliehandelaar wordt internationaal gezocht wegens fraude, maar kreeg zonder problemen een Hongaars visum en toegang tot hoge regeringskringen.

Voor oppositiepartijen reden om kritische vragen te stellen. Premier Viktor Orbán zei dat Pharaon door de CIA naar Hongarije was gestuurd om het land zwart te maken. Regeringsgezinde media gooiden er een schepje bovenop en noemden de zakenman een agent van zowel Israël als Saudi-Arabië. Tegenstrijdige regeringsverklaringen maken de zaak er niet beter op.

Vaststaat dat Pharaon afgelopen jaar zonder probleem in Hongarije kon rondreizen en er goede zaken deed. Van Orbáns schoonzoon kocht hij luxe onroerend goed in Boedapest. Ook deed hij zaken met een handelshuis van het ministerie van buitenlandse zaken en kocht hij meerdere kastelen, plus een vervallen villa pal tegenover het huis van de premier.

Diplomatenzoon Pharaon was in de jaren zeventig de op een na grootste Saudische investeerder in de VS, maar zijn betrokkenheid bij een frauduleuze Pakistaanse bank leidde begin jaren negentig tot een onderzoek. Sindsdien wordt hij door de FBI gezocht. Dat weerhield het Amerikaanse leger er niet van om tijdens de oorlog in Afghanistan straaljagerbrandstof van hem te kopen. Sinds een Frans parlementair onderzoek hem aan Bin Laden linkte, heeft ook Interpol belangstelling. Forbes noemde Pharaon in 2008 een van 's werelds meest gezochte witteboordencriminelen.

Om uit handen van justitie te blijven verblijft hij bij voorkeur op zijn superluxe, in Nederland gebouwde jacht Le Pharaon. Hij meert regelmatig af naast andere rijken der aarde. Zo lag hij deze zomer in Split, precies op het moment dat Lörinc Mészáros, manusje van alles van de familie Orbán, daar met zijn luxejacht verbleef.

Oppositiemedia speculeren dat Orbán destijds in Split is geweest. Orbán ontkent. Maar hij ontkende ook Pharaon ooit te hebben ontmoet en moest toegeven dat ze samen bij een diner waren. Sindsdien houdt Orbán het erop dat Pharaon een CIA-agent is. Dat past perfect in zijn beschuldigingen dat Washington eropuit is om zijn regering en Hongarije kapot te maken.

Terwijl Orbán de Amerikanen beschuldigt, gooit János Lázár, minister van het bureau van de premier, het over een andere wat boeg: Pharaon kreeg een visum omdat de Hongaren niet wisten met wie ze van doen hadden. Hij ging aanvankelijk zelfs zover om te beweren dat de Ghaith Pharaon die in Hongarije zaken deed, een hele andere was dan de Ghaith Pharaon die internationaal gezocht werd. Gelijktijdig zei hij dat veiligheidsdiensten de man hadden onderzocht, maar geen reden tot zorg hadden gevonden.

Opmerkelijk, want even googelen levert een schat aan informatie op, waaronder talloze foto's waarop van een man die precies lijkt op de Pharaon die in Hongarije actief is en een opvallend artikel uit The New York Times uit 1991, over Pharaons avonturen in Argentinië.

Jammer voor premier Orbán dat zijn veiligheidsdiensten die moeite blijkbaar niet hebben genomen. Of hebben ze dat wel gedaan? Minister van binnenlandse zaken Sándor Pintér verklaarde onlangs dat er wel degelijk bekend was wat voor vlees Hongarije met Pharaon in de kuip had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden