Migranten

Hongarije haalt onverwacht toch asielzoekers uit transitzone

Een hek met prikkeldraad in Roszke langs de zuidelijke grens van Hongarije met Servië. Deze foto is gemaakt in 2015, in de nasleep van de migratiecrisis. Beeld AFP
Een hek met prikkeldraad in Roszke langs de zuidelijke grens van Hongarije met Servië. Deze foto is gemaakt in 2015, in de nasleep van de migratiecrisis.Beeld AFP

Hongarije heeft onverwacht de omstreden transitzones waar asielzoekers werden vastgehouden gesloten.

Alle 280 asielzoekers die in Hongarije vastzaten in de zogenoemde transitzones aan de grens met Servië zijn overgeplaatst naar open en semi-open asielcentra. De regering van premier Orbán zag zich daartoe gedwongen door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Een Afghaans echtpaar en een Iraniër die met zijn zoontje al een tijd in de transitzones vastzaten, hadden het Hof om een oordeel gevraagd.

De rechter in Luxemburg bepaalde dat het vasthouden van mensen in deze centra neerkomt op detentie en daarvoor gelden richtlijnen waar Hongarije niet aan voldoet.

Zo hebben mensen in detentie recht op juridische bijstand en mogen bepaalde groepen mensen, zoals kinderen, niet zomaar worden vastgezet. Ook werd bepaald dat Hongarije asielzoekers maximaal 28 dagen in de transitzones mag vasthouden en daar voldoet het ook niet aan. Alle asielzoekers in de zones, onder wie veel kinderen, verbleven er al langer, sommigen al drie- tot vierhonderd dagen.

Wie binnen was, moest blijven

Hongarije bouwde de transitzones rond dezelfde tijd, in de nasleep van de migratiecrisis in 2015, dat het land een hek met prikkeldraad optrok langs de zuidelijke grens. In die periode trokken er zo’n 400.000 mensen via de Balkan door Hongarije, op weg naar West-Europa.

De regering-Orbán bouwde het hek om deze tak van de zogeheten ‘Balkanroute’ af te sluiten. De twee transitzones bij de dorpjes Röszke en Tampa zouden voortaan de enige manier zijn om het land binnen te komen. En wie er binnenliep, moest er gedurende de gehele asielaanvraag-procedure blijven. Teruggaan naar Servië was geen optie meer.

Een Hongaarse politieman sluit een ijzeren hek bij een migrantentransit-centrum nabij Roszke, aan de grens van Servië.  Beeld AFP
Een Hongaarse politieman sluit een ijzeren hek bij een migrantentransit-centrum nabij Roszke, aan de grens van Servië.Beeld AFP

Hongarije wordt al jaren bekritiseerd vanwege de inhumane omstandigheden in de centra. Zo kwam naar buiten dat mensen in sommige gevallen meerdere dagen achter elkaar geen eten kregen.

Hongarije leek zich niet te zullen schikken

Eerder deze week stelde de Hongaarse regering nog dat de uitspraak van de Europese rechter in strijd is met de Hongaarse grondwet en dat Hongarije zich er niet naar zou schikken. “Maar in de nacht van woensdag op donderdag werden ineens alle 280 asielzoekers overgeplaatst naar open centra”, zegt András Lederer van het Hongaarse Helsinki Comité, die de asielzoekers vertegenwoordigde in Luxemburg. “De asielzoekers werden slechts twintig minuten van tevoren op de hoogte gesteld van hun verhuizing.”

Het lijkt om een haastige beslissing te gaan, want eerder die dag hadden meerdere ministers de eerdere reactie nog herhaald. Lederer: “Ik ben ontzettend blij met deze ontwikkeling. Maar wat er afgelopen woensdag precies gebeurd is? Ik heb geen idee.”

De Hongaarse regering kondigde ook aan dat het voortaan alleen mogelijk is om asiel aan te vragen bij ambassades en consulaten in het buitenland. Maar volgens Lederer kan dat niet binnen de huidige wet. “Ik ben dus benieuwd hoe de volgende stap eruit ziet.”

Lees ook:

EU-Hof: Hongarije, Polen en Tsjechië weigerden asielzoekers ten onrechte

‘Bescherming van de binnenlandse veiligheid’ is geen valide argument voor de weigering asielzoekers op te nemen, stelt het Hof in Luxemburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden